Valentin Vidu
564 vizualizări 2 mai 2012

Osama ben Laden a vizitat în noaptea de 2 mai 2010, cu exact un înainte să fie ucis, o familie dintr-un trib, unde a luat cina, în regiunea pakistaneză Waziristan, aflată la acea vreme, dar şi în prezent, în centrul unor operaţiuni militare împotriva militanţilor, relatează BBC News Online.

Doi dintre cei şase bărbaţi care l-au găzduit la cină pe liderul reţelei teroriste Al-Qaida au povestit pentru BBC cum au aşteptat cu nervozitate sosirea unui oaspete căruia nu-i cunoşteau identitatea, despre a cărui vizită au fost avertizaţi cu o săptămână înainte de către "o persoană importantă". Spre ora 23.00 (21.00, ora României), când toţi vecinii dormeau, ei au auzit apropiindu-se cele "12 jeep-uri mari cu tracţiune integrală care au intrat în complex" şi care "păreau că vin din direcţii diferite", potrivit unui bătrân care a participat la întâlnire şi care a solicitat protecţia anonimatului.

Unul dintre vehiculele 4x4 s-a apropiat de verandă, iar din spate a coborât un bărbat înalt şi slab, învăluit într-o robă şi purtând turban alb. Bărbaţilor care îl aşteptau nu le-a venit să creadă că în faţa lor se afla cel mai căutat om din lume, Osama ben Laden. Acesta a dat mâna cu cei prezenţi, iar bătrânul afirmă că i-a sărutat mâna pe care i-a dus-o apoi la ochi, într-un gest de reverenţă. Ulterior, ben Laden, aşezându-şi uşor mâna pe umărul unui asistent de-al său, a pătruns în camera pregătită pentru el. Sătenii nu l-au urmat, doar doi dintre oamenii săi ţinându-i companie.

În cursul vizitei de aproape de trei ore petrecute în complex, ben Laden s-a rugat, s-a odihnit şi a mâncat cotlete de miel, pui, curry şi orez, pregătite pentru el şi anturajul său. În cele trei ore, gazdelor nu li s-a permis să părăsească complexul, în care nu a s-a permis intrarea nimănui. Bărbaţi înarmaţi au fost poziţionaţi la poarta principală, de-a lungul zidului împrejmuitor şi pe acoperiş. Unui bărbat în vârstă de 85 de ani i s-a permis totuşi să îl vadă timp de zece minute, aceasta fiind considerată "dorinţa sa înainte de a muri", potrivit sursei citate.

Ben Laden şi oamenii săi au plecat aşa cum au venit, maşinile de teren pornind în direcţii diferite, pentru a crea confuzie. Potrivit BBC, cele două surse au fost destul de deschise referitor la detaliile vizitei, dar ele au refuzat atât să dezvăluie identitatea "persoanei importante" care le-a cerut să îl găzduiască pe liderul terorist, cât şi să vorbească despre membrii anturajului acestuia.

După uciderea lui ben Laden, oficiali americani şi pakistanezi au insistat că acesta a trăit în "izolare totală" aproape cinci ani, fără să părăsească vreodată complexul din Abbottabad în care a fost eliminat pe 2 mai 2011 de un comando Navy Seal. Dar se pare că lucrurile nu stau aşa, comentează BBC, care precizează că, în zona vizitată, trupele staţionate se aflau în alertă şi erau instalate zeci de puncte de control. "Cum a reuşit, oare, ben Laden să treacă de toate acestea fără să fie detectat, cine-i pregătea itinerariul şi câte asemenea vizite a făcut", se întreabă BBC.

Citește și: