Alina Matis
4352 vizualizări 23 ian 2015

Preşedinţii Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova şi al Partidului Democrat, Vlad Filat şi Marian Lupu, au semnat, vineri, acordul de constituire a unei coaliţii de guvernare minoritare şi proeuropene. Decizia unei alianţe PLDM-PDM, cu numele „Alianţa pentru o Moldovă Europeană”, a venit la aproape două luni de la alegerile legislative, timp în care partidele din R. Moldova nu au reuşit să ajungă la un acord, spre frustrarea cetăţenilor moldoveni şi a partenerilor internaţionali ai Chişinăului. Vestea bună este că, oficial, noua guvernare este fără comunişti, cu toate că se aşteaptă ca alianţa guvernamentală să beneficieze de sprijinul PCRM, în schimbul unor funcţii. Vestea proastă, însă, este că guvernul e minoritar, deci instabil. Pentru a avea un termen de comparaţie, amintim, spre exemplu, că până şi în Marea Britanie durata maximă a unui cabinet minoritar a fost de mai puţin de trei ani. Or, în cazul Moldovei, stabilitatea politică este vitală, date fiind tensiunile cu Rusia şi recenta semnare a Acordului de Asociere şi Liber Schimb.

„În toată această perioadă de timp, în 7 săptămâni şi jumătate, am muncit solidar cu PD pentru a forma o coaliţie cu PL. Din păcate nu s-a reuşit, motive şi obiective, dar în mare parte subiective. Timpul pe care l-am avut la dispoziţie a expirat, PLDM îşi asumă într-o manieră foarte responsabilă o guvernare eficientă în R.Moldova. Nu va fi uşor cu un guvern minoritar, dar nici imposibil. Vom semna acordul politic de constituire a Alianţei pentru o Moldovă Europeană”, a declarat Vlad Filat, la scurta ceremonie de constituire a coaliţiei.

 „Astăzi, vom instituţionaliza această alianţă PLDM-PD. Am avut alegeri parlamentare, rezultatele sunt pe care le vedeţi. S-au creat nişte condiţii deloc uşoare”, a spus şi Marian Lupu.

Împreună, cele două partide au doar 43 din totalul de 101 mandate ale Parlamentului de la Chişinău, ceea ce înseamnă că vor forma un guvern minoritar. Trebuie spus că acest guvern va avea sprijinul tacit al PCRM. În condiţiile unei creşteri spectaculoase a comuniştilor lui Dodon şi Usatîi, această minoritate s-ar putea dovedi problematică pentru o guvernare durabilă. Totuşi, pentru România şi UE, guvernul PLDM-PDM este o variantă acceptabilă, în condiţiile în care s-a speculat că cele două partide ar fi ajuns în pragul unei „monstruoase coaliţii” cu PCRM, partidul comunist condus de fostul preşedinte, Vladimir Voronin.

Începând cu minutul 37:00/Sursa: Privesc.eu

Incapacitatea de a forma, în aproape două luni, o coaliţie de guvernare la Chişinău a devenit o problemă foarte mare peste Prut, fiind un factor de instabilitate politică. Acesta este şi motivul pentru care preşedintele Klaus Iohannis a decis să îşi amâne vizita-simbol la Chişinău până la formarea. Premierul Victor Ponta ar fi urmat să facă, marţi, o vizită-fulger la Chişinău, pe care presa de peste Prut, citată de Mediafax, a anuţat ulterior că a anulat-o, motivul fiind tot instabilitatea politică.

Parlamentul îşi alege conducerea

La ora transmiterii acestei ştiri, Parlamentul de la Chişinău face cea de-a treia încercare pentru a-şi alege conducerea. Şedinţa extraordinară de miercuri a legislativului, în cadrul căreia trebuia să fie aleasă noua conducere, a fost întreruptă şi amânată pe joi. Nici joi nu s-au înregistrat progrese.

Săptămână agitată la Chişinău

Dacă marţi seară, la finalul unor negocieri mediate de oficiali europeni, partidele pro-UE de la Chişinău păreau că au ajuns în pragul unui acord pentru formarea unei coaliţii majoritare cu orientare de centru-dreapta, PLDM, PDM şi PL au ajuns din nou într-un punct mort. Motivul a fost portofoliul Transporturilor, dorit atât de PDM, cât şi de PL.

„Noi am propus să le oferim (liberalilor, n.red.) Ministerul Protecţiei Sociale. Poate noi nu am reuşit ceva să realizăm, poate alţii reuşesc. Întrebarea nu este de ce PD nu vrea să cedeze Ministerul Transporturilor, ci de ce PL vrea atât de mult să aibă acest minister?”, a declarat Marian Lupu, liderul PDM.

Supărarea a fost atât de mare, încât reprezentanţii celor trei partide nici nu s-au mai văzut de marţi noapte, după lunga sesiune de negocieri mediată de o delegaţie europeană, în salonul VIP al Aeroportului din Chişinău.

Mai mult, liberalii lui Ghimpu s-au întors imediat la retorica de la începutul săptămânii şi au susţinut din nou că PDM şi PLDM negocia în secret cu PCRM-ul lui Vladimir Voronin.

„Lupu spune că este blocaj în negocieri. E adevărat. Blocaj total din partea PD. Dacă până acum a fost mai voalat, acum s-a spus franc. Până la întrunirea cu colegii noştri europeni, PLDM şi PD au încercat să convingă societatea că nu se formează alianţă pentru că Ghimpu vrea preşedinte. S-a încercat a pune pe umerii PL această incapacitate de a crea alianţa”, a declarat, miercuri, Mihai Ghimpu, citat de Unimedia.

Ghimpu a adăugat că partenerii europeni au propus ca PLDM să vină cu un nume pentru funcţia de prim-ministru, în vreme ce PD să dea preşedintele Parlamentului şi PL să rămână cu ministerele pe care le-a deţinut până la demisia Guvernului Filat.

Care sunt diferenţele dintre cele trei partide proeuropene

În limbajul mediatic, PLDM, PDM şi PL sunt reunite sub umbrela sintagmei de partide proeuropene. Totuşi, între ele există anumite diferenţe, mai ales în ceea ce priveşte relaţia cu Rusia şi cu NATO, a explicat pentru gândul Victor Juc, vicedirectorul Institutului de cercetări juridice şi politice al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.

Astfel, PLDM (condus de Vlad Filat) este un partid de centru-dreapta, cu o ideologie conservatoare, membru observator în familia Popularilor Europeni. Susţine integrarea europeană şi o relaţie apropiată cu NATO, fără a renunţa la neutralitatea statală. De asemenea, PLDM susţine păstrarea unei relaţii bune cu Federaţia Rusă.

PDM (condus de Marian Lupu) are o orientare de centru-stânga, social-democrată, fiind membru observator în familia Socialiştilor Europeni. Susţine integrarea europeană, dar şi neutralitatea R. Moldova, ceea ce înseamnă că vrea relaţii minimale cu NATO. Cât despre raportarea la Federaţia Rusă, PDM vrea un parteneriat strategic cu Moscova.

PL (condus de Mihai Ghimpu), membru observator în familia Liberalilor Europeni, ALDE, vrea atât integrare europeană, cât şi în Alianţa Nord-Atlantică şi relaţii minimale cu Rusia. Ghimpu s-a pronunţat deseori pentru unirea cu România, cu toate că a admis că, în acest moment, ea nu este posibilă.

Citește și: