Alina Matis
3976 vizualizări 26 sep 2013

La un sfert de veac de la reunificarea Germaniei, Zidul Berlinului încă îi desparte pe nemţi, diferenţele ideologice şi urmele istoriei fiind foarte vizibile la alegerile legislative din 22 septembrie, în urma cărora creştin-democraţii au obţinut peste 40 de procente, iar Angela Merkel, al treilea mandat de cancelar, arată BBC News.

Harta tendinţelor de vot în circumscripţiile din Berlin arată o puternică divizare a electoratului de-o parte şi de alta a liniei zidului care despărţea cele două Germanii. În Berlinul de est, predomină foştii comunişti, actualul partid Linke (cu mov). În jumătatea vestică a capitalei germane, predomină creştin-democraţii (CDU - cu negru). Tot în această parte, regăsim şi Partidul Social-Democrat, care, la fel ca CDU, este un partid ce s-a născut în Germania de Vest. La mijloc, adică în zona centrală a Berlinului, sunt Verzii, iar de-a lungul hărţii, la mijloc, o linie galbenă, care reprezintă Zidul Berlinului.

La nivelul naţional al circumscripţiilor, tendinţa de vot se schimbă: fosta RDG (est) a votat predominant cu CDU, partidul Angelei Merkel, iar socialiştii au avut cele mai bune scoruri în vechile oraşe industriale din vestul ţării (Duesseldorf, Dortmund, Essen, Hamburg, Bremen), mai scrie BBC News.

Diferenţele economice dintre Est şi Vest // Eurostat/BBC News

Citește și: