Gandul.info
Teodora Marinescu
488 vizualizări 28 dec 2017

Noua lege, care a fost aprobată cu 59 de voturi pozitive şi 54 de voturi împotrivă, interzice poliţiei să informeze dacă au găsit suficient de multe probe într-o anchetă, înainte ca procurorii să ia o decizie finală.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu este suspectat în două cazuri, în primul fiind acuzat de ingerinţe în industria media, iar celălalt referindu-se la cadourile primite de la oamenii de afaceri importanţi. În pofida acuzaţiilor, Netanyahu neagă că ar fi făcut ceva ilegal.

Deputaţii din opoziţie au declarat că proiectul, depus la Parlament de către partidul de dreapta Likud, condus de Netanyahu, a fost elaborată în scopul de a atenua îngrijorările şi furia poporului israelian, declanşate de anchetarea premierului.

Premierul Israelului a declarat anterior că legea "inteţionează să prevină publicarea unor recomandări ale poliţiei (către procurori) care ar putea afecta oamenii nevinovaţi". În 60% dintre cazuri unde poliţia recomandă acuzaţii penale, procurorii decid să nu pună în acuzare persoanele suspectate, a menţionat Netanyahu.

Pe lângă asta, premierul a cerut ca prevederile legii să fie modificate astfel încât să nu se aplice investigaţiei împotriva lui. Proiectul final prevede că noua lege nu va afecta anchetele care au precedat ratificarea acesteia.

"Această lege a apăut dor din cauza anchetelor făcute împotriva lui Netanyahu. Nu ştim cum vor fi conduse investigaţiile (împotriva lui) în viitor", a declara Avi Gabbay, liderul partidului de centru-stânga Uniunea Zionistă, care se află în opoziţie cu partidul Likud.

Presa israeliană a relatat că poliţia ar putea sa facă recomandări pentru punerea sub acuzaţie a lui Netanyahu la începutul lunii ianuarie. Pe 23 decembrie, un sondaj a arătat că 60% din israelieni vor ca acesta să se retragă din funcţie, dacă va fi găsi vinovat.

Citește și: