607 vizualizări 17 dec 2009

China, cea mai populată ţară a lumii - 1,345 miliarde locuitori, circa o cincime dintre pământeni - se va confrunta, mai devreme de 2050, cu un deficit uriaş de forţă de muncă, încât pensiile a sute de milioane de oameni peste 65 de ani nu vor mai putea fi achitate. Gravitatea situaţiei a atras atenţia sociologilor şi a Partidului Comunist Chinez (PCC) în rândul căruia se discută abrogarea legii "copilului unic", în vigoare de trei decenii, relatează Le Figaro.

"La mijlocul acestui secol, China va avea cea mai vârstnică populaţie din lume, mai bătrână decât cea din statele occidentale de azi", crede profesorul Baochang Gu de la Universitatea Renmin. "China este ţara unde populaţia îmbătrâneşte cel mai repede", este de părere şi Wang Guanzhou, de la Academia de Ştiinţe Sociale. Potrivit publicaţiei franceze, Baochang şi Wang sunt consideraţi "autorităţi" în probleme demografice în China, iar instituţiile pe care le reprezintă se numără între primele universităţi chineze.

Perspectiva ca, în 3-4 decenii, să există 100 milioane de chinezi peste 80 de ani îngrijorează PCC, căci sistemele de protecţie socială ale ţării sunt cu mult în urma spectaculoaselor performanţe economice. Mai grav, o parte dintre aceşti octogenari ar putea fi compusă din cei 38 milioane de bărbaţi chinezi de vârstă adultă care nu-şi vor găsi o soţie, pentru că legea "copilului unic" a favorizat avortul selectiv sau uciderea după naştere a fetelor.

Bărbaţi fără neveste

Aceşti bărbaţi din generaţiile de copii singuri la părinţi de după 1980 nu vor avea nici fraţi, nici urmaşi care să aibă grijă de ei la bătrâneţe. La populaţia uriaşă a Chinei - aşteptată să se stabilizeze la 1,45 miliarde în 2030-2035, apoi să înceapă a scădea - lipsa a 400 milioane de cetăţeni care nu au fost lăsaţi să se nască va atrage un deficit de angajaţi şi prăbuşirea sistemului de pensii.
Legea "copilului unic" se aplică pentru 36% din populaţia ţării (din centrele urbane), 53% din populaţia rurală are dreptul la cel mult doi copii, dacă primul născut este o fată, iar 11% (minorităţi naţionale) pot avea oricâţi copii. Dacă părinţii trec fraudulos dintr-o categorie în alta, ei devin pasibili de o amendă echivalentă cu salariul mediu anual din China.

Citește și: