90 vizualizări 13 mai 2009

Deşi salariile bugetarilor au fost reduse cu 20%, iar alocaţiile mamelor şi ale copiilor – plafonate, deşi un Executiv a căzut, iar un altul i-a luat locul promiţând măsuri mai dure de austeritate, Letonia se apropie de faliment. Statul UE denumit „tigrul baltic” – după un deceniu de creştere economică (din care patru consecutivi cu peste 10%) – nu mai are bani pentru achitarea contribuţiei la NATO şi OSCE. Suma de 220.000 datorată celor două organizaţii este prea mare pentru ca Guvernul leton să o poată achita în acest moment, astfel că diplomaţii au primit instrucţiuni să ceară o „amânare” a plăţilor.

MAE de la Riga ceruse o suplimentare bugetară pentru a-şi achita inclusiv chirii restante, dar a fost refuzat. Premierul Valdis Dombrovskis este forţat să strângă cureaua la maximum, după ce, la preluarea mandatului (în martie) a avertizat că ţara riscă să intre în incapacitate de plată. Dacă luna viitoare Letonia nu-şi achită rate scadente (un miliard de euro) către creditori internaţionali, ţara va putea fi considerată drept „intrată în faliment”, la fel cum s-a întâmplat cu Islanda, în toamna lui 2008. Pentru a-şi achita datoriile, Guvernul trebuie să primească o tranşă de 200 milioane dolari din împrumutul de 9,7 miliarde acordat de FMI, anul trecut, însă Fondul refuză eliberarea acesteia, invocând insuficienţa reducerilor de cheltuieli.

Noi „tăieri” bugetare se află în pregătire

La sfârşitul lui aprilie, ministrul Finanţelor, Einars Repse, s-a dus la Washington, încercând să înduplece Fondul, dar banii tot nu au fost deblocaţi. Marţi, el a declarat că situaţia dezastruoasă a ţării „ne obligă să ne concentrăm asupra cheltuielilor pe care am promis că le vom lăsa neatinse”. Un prim rezultat a fost faptul că letonii care vor deveni părinţi după 1 iulie 2009 şi copiii născuţi după acea dată vor beneficia de alocaţii de stat mai mici decât în prezent. Alte cheltuieli „neatinse“, dar vizate acum, ar putea fi pensiile şi bugetul serviciilor de sănătate, indică agenţia DPA. În privinţa salariilor, nu se mai pot face „tăieri”, după ce mii de medici, profesori şi poliţişti – privaţi de o cincime din venituri – au protestat în masă, grăbind prăbuşirea Guvernului precedent.

Deficit uriaş, în ciuda măsurilor de austeritate

Chiar şi o reducere a cheltuielilor guvernamentale de 40% tot va genera un deficit bugetar de 7% din PIB – unul dintre cele mai mari din UE. Nu se ştie dacă Guvernul Dombrovskis (susţinut de o coaliţie din cinci partide) va avea puterea să reducă şi mai mult cheltuielile, însă devine tot mai evident că ţinta impusă de FMI (deficit de 5%) nu va putea fi atinsă. Fie Fondul, fie Guvernul leton trebuie să cedeze.

„Economia este în moarte clinică”

De la începutul anului, când guvernatorul băncii centrale letone, Ilmars Rimsevics, declara că „economia este în moarte clinică”, situaţia nu s-a îmbunătăţit. Recent, el a avansat o previziune şi mai sumbră decât a Guvernului, că PIB-ul s-ar putea reduce în 2009 cu 12%. Dezastrul economic din Letonia survine unei perioade de creştere pusă pe seama consumului excesiv şi a achiziţiilor imobiliare finanţate prin creditare, similară celei din SUA.

Info plus:

Prăbuşire cu 18% a PIB, în 2009

PIB-ul Letoniei s-a prăbuşit cu 18% pe primul trimestru al lui 2009, faţă de aceeaşi perioadă din 2008. Producţia industrială s-a redus cu 22%, comerţul en detail – cu 25%, iar lipsa de clienţi în hoteluri şi restaurante le-a scăzut veniturile cu 34%. La începutul anului, Ministerul Finanţelor de la Riga „spera” ca reducerea PIB pe 2009 să fie de circa 13%.

Citește și: