Aura STAN
Ioana Boja
28670 vizualizări 19 dec 2011

La 5:15, ora României, CNN a anunţat că liderul nord-coreean Kim Jong-II a murit. Decesul a fost anunţat la televiziunea de stat din Coreea de Nord de un prezentator care plângea în timp ce citea ştirea. Kim Jong-II, în vârstă de 69 de ani, se află la conducerea Coreei de Nord din 1994 şi a murit în cursul zilei de sâmbătă, în timpul unei călătorii cu trenul. Acesta ar fi murit din cauza "surmenajului fizic şi mental", după ce, în urmă cu trei ani, a supravieţuit unui atac cerebral, potrivit agenţiei de ştiri nord-coreene KCNA, citată de CNN. Agenţia de presă a mai adăugat că liderul de la Phenian a suferit un "infarct miocardic sever şi o criză cardiacă", în trenul său, în timpul uneia dintre deplasările sale tradiţionale pe teren, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene, care precizează că o autopsie a fost realizată duminică.

Aşa a fost anunţat decesul lui Kim Jong-Il la televiziunea de stat nord-coreeană. Prezentatorul plânge

De-a lungul anilor, au existat mai multe zvonuri potrivit cărora dictatorul şi-ar fi pierdut viaţa, dar de fiecare dată, acestea au fost dezminţite de către oficialii de la Phenian. De altfel, se presupunea că Kim Jong-II ar fi suferit de afecţiuni cardiace şi de diabet, dar niciodată aceste informaţii nu au fost confirmate. În statul nord-coreean, starea de sănătate a "iubitului conducător" a reprezentat întotdeauna un secret de stat. Fiu al lui Kim Il Song, fondatorul naţiunii comunuiste, Kim Jong Il i-a succedat la putere tatălui său, care a murit la 82 de ani, din cauza unui atac de cord. Lui Kim Jong Il îi va urma la putere fiul său, Kim Jong-Un.


Pagina oficială a agenţiei de ştiri nord-coreene KCNA, citată de CNN, e blocată

Oficialii partidului comunist din Coreea de Nord "au lansat un anunţ sâmbătă dimineaţa", informând membrii Partidului Muncitoresc al Coreei, armata "şi tot restul poporului" de trecerea în nefiinţă a lui Kim, conform KCNA. Dictatorul fusese tratat pentru "boli cardiace şi cerebrovasculare pentru o perioadă îndelungată", a adăugat KCNA. Armata Coreei de Sud a declarat "alarmă de urgenţă" după moartea lui Kim, informează o agenţie de ştiri sud-coreeană."Liderul enigmatic a fost un ghimpe frecvent în coasta Coreei de Sud învecinate, la fel în cea a Statelor Unite", precizează CNN.

Kim Jong-II a intrat în conflict cu mulţi lideri mondiali în ultimii ani din cauza regimului său de guvernare şi a programului nuclear al Coreei de Nord. Sub conducerea sa, Coreea de Nord a fost în mare parte izolată, respingând orice influenţă externă. În acelaşi timp, statul a căutat ajutor internaţional după ce perioade îndelungate de foamete au contribuit la moartea a zeci de mii de oameni.

În statul asiatic, Kim Jong-Il se bucura de un adevărat cult al personalităţii. Pentru că îi era frică de avion, liderul nord-american mergea chiar pe distanţe foarte lungi numai cu trenul personal, blindat. În 2010 a fost incus de revista Forbes printre cei mai influenţi oameni de pe planetă, ocupând poziţia 31 în ierarhie.


Kim, a cărui mobilitate era redusă din 2008 când a suferit un accident cerebral, a decedat din cauza unui "infarct miocardic sever şi a unei crize cardiace", în trenul său, în timpul uneia dintre deplasările sale tradiţionale pe teren, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene, care a adăugat că o autopsie a fost realizată duminică.

Fiul său Kim Jong-un, născut în 1983 sau 1984, a fost desemnat pentru a-i succede la conducerea singurei dinastii comuniste din Istorie, potrivit agenţiei oficiale, care le cere nord-coreenilor să-l recunoască de acum ca lider al lor.

"Toţi membrii Partidului (Muncitorilor-n.r.), militarii şi publicul trebuie să respecte fidel autoritatea camaradului Kim Jong-un şi să protejeze şi să consolideze frontul unit al partidului, armatei şi publicului", a subliniat KCNA.

Funeraliile sale au fost fixate pentru 28 decembrie la Phenian. Autorităţile statului comunist au decretat doliu în perioada 17-29 decembrie.

La Seul, Guvernul sud-coreean a fost plasat în stare de alertă, după anunţul morţii lui Kim Jong-il, cele două ţări fiind din punct de vedere tehnic încă în stare de conflict armat, de la armistiţiul precar semnat la finalul Războiului din Coreea (1950-1953).

Consiliul de Securitate Naţională sud-coreean urmează să se întrunească de urgenţă în cursul zilei de luni.


UPDATE 6:39: SUA urmăresc atent informaţiile privind decesul liderului nord-coreean Kim Jong-II

Statele Unite urmăresc atent informaţiile privind decesul liderului nord-coreean Kim Jong-il, a anunţat duminică seara purtătorul de cuvânt al Casei Albe, subliniind că Washingtonul doreşte "stabilitate" în peninsula coreeană, relatează AFP.

"Urmărim îndeaproape informaţiile privind moartea lui Kim Jong-il. Preşedintele (Barack Obama) a fost pus la curent şi suntem în contract strâns cu aliaţii noştri din Coreea de Sud şi Japonia. Noi rămânem angajaţi pentru stabilitate în peninsula coreeană, precum şi pentru libertatea şi securitatea aliaţilor noştri", a afirmat Jay Carney într-un scurt comunicat.

Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului, a declarat la rândul său că secretarul de Stat Hillary Clinton a fost de asemenea informată despre moartea lui Kim.

Liderul nord-coreean Kim Jong-il, care avea probleme de sănătate de mai mulţi ani, a murit sâmbătă, iar fiul său Kim Jong-un a fost desemnat pentru a-i succede, a anunţat luni presa oficială a regimului comunist. Având în vedere diferenţa de fus orar, această informaţie a sosit duminică seara târziu la Washington.


UPDATE 6:50: Reniune de urgenţă a Guvernului japonez după moartea lui Kim Jong-II. Potrivit CNN, oficialităţile japoneze au decretat doliu naţional, în memoria liderului de la Phenian.

Guvernul japonez a convocat luni o reuniune de urgenţă pe teme de securitate, după anunţul privind moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il, relatează AFP.

Premierul nipon Yoshihiko Noda a anulat un discurs pe care urma să îl pronunţe la prânz, la Tokyo, şi a mers imediat la biroul său pentru a discuta cu principalii miniştri.

"Sunt la curent cu informaţia şi am dat instrucţiuni pentru a fi verificată", a declarat el presei.

Premierul a adăugat că a ordonat consolidarea operaţiunilor de strângere de informaţii privind Coreea de Nord, cooperarea strânsă cu Statele Unite, China şi Coreea de Sud şi pregătirea pentru orice evoluţie neaşteptată.


UPDATE 6:51: Ministrul Apărării din Japonia, Yasuo Ichikawa, a declarat că nici o mişcare suspectă a armatei nord-coreene nu a fost semnalată.

"Am cerut (comandanţilor militari) să strângă informaţii şi să fie vigilenţi", a afirmat el, la finalul unei reuniuni. "Nu am fost informat despre ceva neobişnuit". Japonia, care a ocupat peninsula coreeană în prima jumătate a secolului XX, nu are relaţii diplomatice cu Coreea de Nord, pe care o consideră o ameninţare.UPDATE 7:37: Guvernul japonez prezintă condoleanţe după decesul lui Kim Jong-II

Guvernul japonez şi-a exprimat luni condoleanţele după moartea lui Kim Jong-il, liderul Coreei de Nord, o ţară cu care Japonia nu a avut niciodată relaţii diplomatice, relatează AFP.

"Guvernul îşi exprimă condoleanţele după anunţul decesului neaşteptat al preşedintelui Comisiei de apărare naţională a Coreei de Nord, Kim Jong-il", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Osamu Fujimura, într-o conferinţă de presă. "Guvernul japonez speră că această situaţie nu va avea consecinţe negative asupra păcii şi stabilităţii în peninsula coreeană", a adăugat el.


UPDATE 8:00: Publicaţia franceză Le Figaro confirmă faptul că Kim Jong-II va fi îngropat pe 28 decembrie, indicând şi locul unde trupul neînsufleţit al dictatorul va fi depus: Mausoleul de marmură Kumsusan, din apropierea Phenianului. Deocamdată, nicio delegaţie străină nu a fost autorizată să participe la funeralii, care se anunţă grandioase. Kumsusan-ul sau "Mausoleul Dictatorului" este recunoscut pentru parade militare de amploare, care se desfăşoare aici an de an.

Citește și: