Gandul.info
Cristina ANDREI
1477 vizualizări 4 dec 2017

Un draft al planurilor referitoare la rezolvarea problemei graniţei irlandeze apărut în presă a arătat că oficialii britanici şi irlandezi au agreat propunerile potrivit cărora Irlanda de Nord va rămâne atât membru al pieţei unice europene, cât şi al uniunii vamale după Brexit. 

Astfel, liderul scoţian a profitat de acest prilej pentru a trage un semnal de alarmă referitor la faptul că Scoţia ar trebui şi ea să rămână parte a tratatelor UE după ce Marea Britanie iese din Uniunea Europeană, condiţii pe care partidul pro-independenţă al lui Sturgeon a încercat să le impună încă de la referendum. 

„Dacă o parte a Regatului Unit poate menţine o traiectorie aliniată cu cea a UE şi, efectiv, să rămână parte a pieţei unice europene (decizie care este, de altfel, soluţia corectă pentru Irlanda de Nord), cu siguranţă nu există un motiv practic pentru care alţii n-ar putea primi acelaşi tratament", a scris pe Twitter primul ministru scoţian. 

Guvernul de la Londra a respins în mod repetat scenariul potrivit căruia condiţiile pentru Brexit ar putea fi diferite în privinţa Scoţiei, care a votat la referendum în favoarea rămânerii în UE, însă preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a ţinut să sublinieze că negocierile nu pot avansa dacă Dublinul nu este satisfăcut de înţelegerea obţinută. 

Informaţiile referitoare la documentul aflat încă în lucru au apărut în presă în contextul în care Theresa May a participat duminică la un prânz de lucru la Bruxelles, acolo unde s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi în cadrul căruia a încercat avansarea către a doua fază a negocierilor pentru Brexit. 

La scurt timp au apărut reacţii radicale din teritoriu. Primarul Londrei, Sadiq Khan a scris şi el pe Twitter că o astfel de decizie ar avea efecte uriaşe pentru Capitala Regatului: „Vor fi implicaţii enorme pentru Londra, dacă Theresa May a fost de acord că e posibil ca o parte a UK să rămână parte a pieţei unice şi a uniunii vamale după Brexit. Londonezii au votat într-un număr copleşitor rămânerea în UE, iar un acord similar ar putea să protejeze zeci de mii de slujbe". 

 

Citește și: