2230 vizualizări 13 dec 2017

Camera Comunelor a aprobat cu 309 voturi pentru şi 305 împotrivă un amendament prin care stabileşte că Parlamentul trebuie să adopte propriul proiect al acordului final prin care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană (Brexit).

Decizia a fost posibilă în contextul în care unii deputaţi ai Partidului Conservator au votat împotriva propriului Guvern.

Premierul Theresa May a obţinut progrese suficiente în negocierile pe tema Brexit, iar liderii europeni ar urma să aprobe joi ori vineri trecerea discuţiilor la viitoarele relaţii bilaterale.

Decizia Camerei Comunelor este prima înfrângere pe plan intern pentru Guvernul Theresa May în procedura privind scoaterea Marii Britanii din UE şi riscă să afecteze eforturile de ajungere la un acord între Londra şi Bruxelles.

Altfel, Guvernul Theresa May a exprimat dezamăgire în legătură cu votul Camerei Comunelor privind procedura de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează postul Sky News.

"Suntem dezamăgiţi că Parlamentul a adoptat acest amendament în pofida asigurărilor puternice pe care noi le ceruserăm. Reiterăm cât se poate de clar posibil că acordul pe tema ieşirii din UE şi prerogativele pe care le conferă sunt esenţiale", a comunicat Guvernul Marii Britanii.

"Acest amendament nu ne împiedică să pregătim propriul document de statut pentru ziua ieşirii din UE. Va trebui să stabilim dacă sunt necesare modificări ale procedurii pentru a-şi îndeplini scopul vital", subliniază Cabinetul Theresa May.

Citește și: