Gandul.info
Maria Bîrnaure
500 vizualizări 9 nov 2017

Criza din Yemen s-a accentuat de când Arabia Saudită a impus luni o blocadă, după ce rachetă a rebelilor iranieni a ajuns pe teritoriul lor. 

În ciuda faptului că saudiţii au asigurat că această măsură va fi temporară, impusă doar pentru proceduri de inspectare a zonei, livrarea de ajutoare umanitare a fost întreruptă şi ea, incluzând aici cel puţin trei avioane ale ONU pline cu consumabile de urgenţă, potrivit The New York Times. 

Mark Lawcock a declarat că Arabia Saudită trebuie să permită imediat accesul în Yemen al alimentelor şi medicamentelor prin porturile maritime, să permită reluarea traficului aerian în oraşele Sana şi Aden şi să garanteze că derularea acestui tip de servicii nu va mai fi intrerupta niciodată. 

Fără parcurgerea acestor paşi, Yemenul va suferi „cea mai mare foamete pe care lumea a văzut-o în ultimii zeci de ani, cu milioane de victime”. 

Şapte milioane de oameni din Yemen primesc în fiecare lună mâncare prin intermediul Programului Mondial al Mâncării, derulat de ONU. 

Yemenul se confruntă cu o criză acută a alimentelor, care a afectat cel puţin 17 milioane de oameni, mai mult de o treime fiind în pragul foametei. Mai mult decât atât, teritoriul se confruntă şi cu holera care a îmbolnăvit aproape un milion de persoane. 

„Date fiind actuala criză de alimente şi epidemia de holeră, orice amânare a restaurării şi extinderii accesului ajutoarelor umanitare vor ajunge să aibă un cost mult prea mare, tradus în vieţile femeilor, bărbaţilor, fetelor şi băieţilor de pe tot teritoriul Yemenului”, se arată într-un comunicat al grupurilor umanitare. 

Dacă blocada nu se încheie rapid, spun ei, „ne temem deja catastrofala criză umanitară şi economică se va înrăutăţi substanţial”. 

Arabia Saudită descrie blocada ca fiind o măsură necesară pentru a preveni aducerea ilegală de arme militare în ţară de către cei din mişcarea Houthis, originari din nordul Yemenului. 

Citește și: