5440 vizualizări 16 nov 2011

Iranul ia în serios "ameninţările" unei intervenţii militare contra instalaţiilor sale nucleare, a declarat marţi la New York un înalt responsabil iranian, insistând că ţara sa este 'gata să înfrunte orice provocare', informează Agerpres.

În timp ce creşte tensiunea în legătură cu programul nuclear iranian, Mohammad Javad Larijani, un consilier apropiat al ghidului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, şi şef al Comitetului guvernamental pentru drepturile omului, a insistat că ţara sa nu va renunţa niciodată la dreptul ei de a dispune de tehnologie nucleară.

Întrebat despre posibilitatea unor lovituri militare, Larijani a răspuns jurnaliştilor că "nicio ameninţare împotriva Iranului nu este luată uşor de guvernanţi. Suntem pe deplin pregătiţi să înfruntăm orice provocare", a spus el.

Loviturile militare ar fi "o mare prostie', a adăugat el pe marginea unei vizite la Naţiunile Unite. El a abordat de asemenea problema asasinării unor oameni de ştiinţă iranieni specialişti în domeniul nuclear pentru care Iranul acuză Israelul şi Statele Unite.
"Ucideţi doi oameni de ştiinţă, alte sute vor prelua ştafeta. Atingeţi-vă de un sit, un altul va fi construit", a spus el.

"Suntem foarte mândri că stăpânim această tehnologie şi ştiinţă /nucleară/. Suntem mândri să fim numărul unu în regiune. Nimeni nu poate lipsi Iranul de capacităţile sale", a insistat el.

Larijani a repetat acuzaţiile împotriva Israelului de a fi responsabil "în colaborare cu Statele Unite" de uciderea în ianuarie şi în noiembrie 2010 a doi oameni de ştiinţă iranieni specialişti în domeniul nuclear, Massoud Ali Mohammadi şi Majid Shariari.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomica /AIEA/ şi-a exprimat "serioasele preocupări" faţă de o eventuală dimensiune militară a programului nuclear iranian în ultimul său raport publicat marţea trecută, alimentând suspiciunile comunităţii internaţionale, aminteşte AFP

Citește și: