Valentin Vidu - Mediafax
Alina Matis
27937 vizualizări 21 iul 2014

Noi confruntări armate au început, luni, înainte de prânz în zona gării din Doneţk, forţele guvernamentale încercând să recâştige controlul asupra acestui fief al separatiştilor din estul ţării. Circulaţia pe străzile din cartier a fost blocată de către combatanţi separatişti.

Civili erau evacuaţi cu minibuze de transport în comun. Unii locuitori fugeau în grupuri, pe jos.

Potrivit unor informaţii vehiculate de presa ucraineană, dar neonfirmate oficial, cel puţin trei oameni au fost ucişi în confruntările de azi, iar turnul de control al aeroportului din Doneţk a fost lovit.

Principalele informaţii despre confruntările din estul Ucrainei, în format LIVE TEXT

UPDATE 17:23 Oamenii continuă să părăsească Doneţkul. Mai jos, într-o imagine surprinsă de Dominique Faget, fotograf AFP, un rebel înarmat ajută o femeie cu bagajele, la gara din oraş:

UPDATE 17:00 Un corespondent Al Jazeera English în Doneţk, Sean Stephens, relatează că turnul de control al aeroportului din oraş a fost lovit:

FOTO: Facebook

UPDATE 16:52 Confruntările continuă şi la această oră în Doneţk, potrivit fotografului AFP prezent la faţa locului, Dominique Faget. În apropiere de gara din Doneţk, au fost auzite aproximativ şase tiruri de mortier, spune Faget.

FOTO: Print screen Twitter

UPDATE 15:30 Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko: „Am ordonat: pe o rază de 40 de kilometri de la locul tragediei, militarii ucraineni să-şi întrerupă imediat operaţiunile şi să se abţină de la a deschide focul”.

UPDATE 14:15 Presa ucraineană relatează că există deja trei morţi.

FOTO: Twitter
 

UPDATE 13:35 Pe reţelele de socializare, corespondenţii străini vorbesc deja despre mai mulţi morţi în urma confruntărilor de azi din Doneţk. Totuşi, subliniem că nu a venit nicio informaţie în acest sens pe canale oficiale.

UPDATE 13:30 Reporterul BBC Will Vernon relatează că autobuze pline cu civili care vor să fugă din oraş se îndreaptă spre gara din Doneţk. Un alt jurnalist ar fi văzut un civil mort pe stradă.

FOTO: Twitter

UPDATE 13:20 Confruntări au loc şi în zona aeroportului din Doneţk, conform unor imagini postate de martori pe Twitter. De asemenea, au apărut mai multe fotografii cu tancuri ruseşti pe străzile din Doneţk şi cu rebeli înarmaţi care aşteaptă trenurile în gara din Doneţk pentru a evacua pasagerii de urgenţă:

Sursă imagini: Twitter

UPDATE 12:48 Premierul malaezian a anulat în ultimul moment declaraţiile pe care trebuia să le facă pe marginea tragediei MH 17. Motivul este neclar în acest moment, însă jurnaliştii britanici citează surse guvernamentale care spun că motivul ar fi „ultimele evenimente” din Ucraina.

UPDATE 12:35 NBC îl citează pe unul dintre liderii separatiştilor din Doneţk, care spune că cel puţin patru tancuri şi blindate încearcă să pătrundă în oraş. Reprezentanţii armatei ucrainene refuză să vorbească în acest moment despre operaţiune, pentru a nu-şi divulga, spun ei, strategia, scrie The Telegraph.

UPDATE 12:20 Rezidenţii din zona învecinată gării din Doneţk au fost avertizaţi să nu iasă pe stradă, scrie The Telegraph, care citează o declaraţie a consiliului local. Preşedintele Petro Poroşenko a promis că va recăpăta controlul asupra Doneţkului, la trei luni de când separatiştii au proclamat independenţa regiunii.

UPDATE 12:10 Într-o declaraţie publicată pe site-ul Kremlinului, Vladimir Putin avertizează că „nimeni nu trebuie să folosească această tragedie în scopuri politice”. „În loc să dezbine, tragediile de acest fel ar trebui să unească oamenii”, a spus Putin, care a garantat că Rusia va face tot posibilul să contribuie la încheierea fazei militare a acestui conflict şi la demararea unor negocieri de pace.

 

Prima pagină a ediţiei de luni a unui ziar malaezian// FOTO: The Telegraph

Partea de est a Ucrainei este devastată de peste trei luni de un conflict armat între separatişti proruşi şi autorităţile de la Kiev, care acuză Moscova că-i susţine pe rebeli.

Duminică, rebelii proruşi cereau un armistiţiu, în schimbul garantării securităţii la locul prăbuşirii cursei MH17, aparţinând companiei Malaysia Airlines. În condiţiile în care există temeri privind distrugerea dovezilor de la locul tragediei de către rebeli, Consiliul de Securitate al ONU urmează să voteze în cursul zilei de astăzi o rezoluţie prin care le cer separatiştilor şi forţelor proguvernamentale să nu compromită locul şi să permită realizarea unei anchete internaţionale.

Prima echipă olandeză (mai bine de jumătate din victime sunt din Olanda) a ajuns luni la faţa locului, pentru a se ocupa de identificarea celor morţi. De altfel, premierul Arseni Iaţeniuk a afirmat sprijinul Ucrainei de a încredinţa această ancheta Olandei.

FOTO: The Guardian

ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Citește și: