426 vizualizări 26 mar 2011

UPDATE:

  • Un grup de 4-500 de persoane îmbrăcate în negru şi roşu au ieşit din coloana protestatarilor şi atacă maşinile de lux parcate la marginea drumului. Cele mai multe magazine de pe Oxford Street au fost deja închise de către poliţie, iar magazinul Vodafone a fost înconjurat de poliţişti care încearcă să-l apere.
  • Hotelul Ritz este atacat de anarhişti iar ferestrele de la intrarea în hotel sunt făcute praf

  • Geamul unui magazin Porsche a fost spart de câţiva protestatari, altre trei geamuri ale unui magazin fiind, de asemenea, distruse. Protestatarii aruncă în magazine cu bombe cu vopsea.
  • În ultimele două ore între 500 şi 1.000 de anarhişti, îmbrăcaţi în negru, au terorizat străzile din centrul Londrei. Au spart geamurile magazinelor, au aruncat cu vopsea şi cu bidoane în poliţişti, s-au bătut cu forţele de ordine.

  • Au atacat, de asemenea, magazinele de lux, au atacat un McDonald's, au spart geamurile unui Lexus. De teama protestatarilor 13 magazine de pe celebra Oxford Street s-au închis deja, dar numărul magazinelor închise va fi mult mai mare pentru că, peste tot pe unde trec protestatarii cer închiderea magazinelor. Cele mai multe "cereri" au fost paşnice, dar au fost şi magazine atacate cu vopsea, pentru că au refuzat să închidă.

Demonstraţie cu violenţe la Londra. 400.000 de oameni au luat parte la cel mai mare protest organizat în capitala Angliei de la Războiul din Irak încoace.

Englezii au ieşit pe străzile Londrei pentru a protesta împotriva reducerii cheltuielilor publice anunţate de Guvern.

Deşi organizatorii aşteptau în jur de 100.000 de participanţi, numărul acestora a trecut de 400.000, aceasta reprezentând cea mai mare manifestaţie din 2003, când peste un milion de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva războiului din Irak.

În pofida unui important dispozitiv de securitate, confruntări cu poliţia au izbucnit în timpul manifestaţiei pe strada Oxford, una dintre marile artere comericale din Londra, în special după ce anarhiştii britanici au aruncat cu vopsea în poliţişti, care au ripostat.

Aproximativ 4.500 de poliţişti au fost mobilizaţi de teama unor violenţe, cum au fost la manifestaţiile studenţilor de la sfârşitul anului. Sindicatele au prevăzut de asemenea un important serviciu de ordine, pentru a menţine "atmosfera familială" a manifestaţiei, care reuneşte oameni de toate vârstele.

Cortegiul a plecat cu puţin înainte de prânz, trecând prin faţa Parlamentului şi a reşedinţei premierului David Cameron, pentru a ajunge la Hyde Park, unde era prevăzut un miting de amploare după-amiază.

"Nu distrugeţi Marea Britanie!", "Să ne apărăm serviciile publice!", proclamau pancartele manifestanţilor. Mulţi au venit în familie, cu cărucioare de copii şi vuvuzele.

Mai mulţi scoţieni cântau la cimpoi, alţii suflau în fluiere. Muzicieni şi dansatori s-au alăturat mitingului, oferindu-i un aer de carnaval.

"Sunt aici pentru că Guvernul ne face să plătim pentru a repara ce au făcut bancherii", a declarat Gillian Siddons, un pensionar în vârstă de 60 de ani.

"Vrem să arătăm Guvernului ce credem despre politica sa", a afirmat la rândul său Jim Waters, în vârstă de 62 de ani.

Guvernul a decis să impună o cură de rigoare fără precedent în Marea Britanie, cu reduceri bugetare de peste 90 de miliarde de euro până în 2015.

Citește și: