Teodora Marinescu
686 vizualizări 17 iul 2018

Comisarul UE pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Johannes Hahn, va vizita capitala macedoniană Skopje, marţi, cu scopul de a marca începutul procesului de monitorizare, necesar pentru aderarea Macedoniei la Blocul comunitar, informează site-ul publicaţiei Balkan Insight.

Macedonia va începe, săptămâna aceasta, procesul tehnic de monitorizare pentru a se pregăti de discuţiile privind aderarea la UE, care ar putea începe în luna iunie, anul viitor.

Comisarul european se va întâlni cu premierul Zoran Zaev, deputatul Talat Xhaferi şi liderul partidului de opoziţie VMRO DPMNE, Hristijan Mickovski.

Procesul de monitorizare va forţa Macedonia să îşi mobilizeze toate capacităţile de a îndeplini precondiţiile UE, necesare pentru demararea formală a negocierilor de aderare.

La sfărşitul lunii iunie, miniştrii europeni şi-au exprimat sprijinul pentru Albania şi Macedonia, privind demararea negocierilor de aderare la UE.

Cu toate acestea, cele două state au primit mai multe condiţii, inclusiv completarea reformelor judiciare, investigarea şi condamnarea corupţiei, implementarea unor reforme în domeniul securităţii şi informaţiilor, cât şi în administraţia publică.

Una dintre primele obligaţii ale Macedoniei este aceea de a dezvălui cine este şeful echipei naţionale responsabile pentru partea politică a negocierilor, cât şi şeful echipei de experţi responsabile pentru aspectele tehnice ale negocierilor cu UE.

Implementarea unor noi reforme judiciare este aşteptată să reprezinte cea mai dificilă parte a procesului de monitorizare şi a eventualelor negocieri privind aderarea.

Aderarea Macedoniei la UE şi NATO, a fost blocată până recent de Grecia, care a refuzat să accepte numele ţării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume.

Premierul Macedoniei, Zoran Zaev, a anunţat în luna iunie că a ajuns la un acord cu Grecia privind numele ţării sale, care se va numi "Republica Macedonia de Nord".

Citește și: