Gandul.info
Marian Avram
Maria Bîrnaure
697 vizualizări 25 ian 2018

UPDATE „Potrivit informaţiilor obţinute de echipa consulară mobilă prezentă la faţa locului, printre răniţi s-a aflat un cetăţean român care a fost transportat la spital cu răni uşoare, ulterior fiind externat. Consulatul General al României la Milano urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de incidentul feroviar şi este în contact permanent cu autorităţile locale fiind pregătit să acorde asistenţă consulară, în funcţie de solicitări”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), remis joi seară MEDIAFAX.

Accidentul feroviar a avut loc la ora locală 7 (8, ora României). Imediat, la locul accidentului au ajuns mai multe ambulanţe şi echipe de descarcerare.

Trenul efectua o cursă între oraşele Milano şi Cremona. Autorităţile locale au anunţat întârzieri ale trenurilor pe ruta respectivă. Compania feroviară Ferrovie dello Stato a anunţat că trenul regional a deraiat la gara Pioltello Limito, situată la aproximativ 40 de kilometri de Milano.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat, joi, în debutul şedinţei de Guvern că, din informaţiile primite, până la acea oră, pe lista victimelor nu figurează niciun cetăţean român.

”Din păcate, a fost un accident feroviar la Milano. La ora actuală continuă operaţiunile de descarcerare, dar este cert până acum că sunt doi morţi şi zece răniţi. Pe lista respectivă nu figurează niciun cetăţean român”, a spus ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, la începutul şedinţei de Guvern.

El a mai precizat că angajaţii serviciului consular român de la Milano s-au deplasat la locul accidentului, au luat legătura cu autorităţile locale şi sunt pregătiţi să ofere asistenţă consulară.

”Aşteptăm să vedem dacă după continuarea procedurilor de descarcerare o să fie cumva şi vreo victimă din punctul nostru de vedere. Până acum, aşa cum am mai spus, nu există niciun fel de informaţie în legătură cu faptul că unii cetăţeni români ar putea fi implicaţi în acest tragic accident”, a adăugat Meleşcanu.

MAE: „Nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară cu privire la acest accident”

Anterior declaraţiei lui Meleşcanu, Ministerul Afacerilor Externe a precizat, joi dimineaţă, că la nivelul oficiului consular nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară, adăugând că acesta monitorizează cu prioritate situaţia, potrivit unui comunicat de presă.

„Consulatul General al României la Milano are în atenţie accidentul feroviar produs în dimineaţa zilei de 25 ianuarie 2018. Oficiul consular a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime. Până în prezent, la nivelul oficiului consular nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară cu privire la acest accident. Consulatul General al României la Milano monitorizează cu prioritate situaţia şi menţine legătura cu autorităţile locale, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară, în funcţie de solicitări”, se arată în documentul citat.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Milano: +39 02.40098088; +39 02.40074018, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al oficiului consular +39 366.108.1444.

 

Citește și: