Tudor Ionescu
304 vizualizări 29 aug 2018

Conform grupului, în situaţia în care Google va merge mai departe cu proiectul „Dragonfly” -numele dat versiunii de Google concepută pentru China -, există un risc foarte mare de a deveni complice la violarea drepturilor omului, acceptate pe plan internaţional.

Grupul de organizaţii mai solicită şi ca Google să îşi clarifice poziţia cu privire la noţiunea de „cenzură” în cazul Chinei, dar şi să garanteze siguranţa persoanelor care transmit informaţii cu privire la violarea drepturilor omului.

Printre organizaţiile semnatare se numără Amnesty International, Human Rights Watch, Reporters Without Borders (RSF), PEN International sau Human Rights in China.

Scrisoarea celor 14 organizaţii a venit după ce, la începutul lunii august, publicaţia The Intercept, citând surse chiar din cadrul companiei Google, a făcut publice planuri ale acesteia de a lansa o versiune a motorului său de căutare special concepută pentru China. În acea versiune ar urma să fie eliminate site-uri sau terminologii legate de drepturile omului, democraţie, religie sau proteste paşnice.

În plus, Google ar fi dezvoltat şi versiuni ale sistemului de operare Android, de asemenea adaptate cerinţelor autorităţilor chineze. Denumite „Maotai” şi „Longfei”, versiunile ar fi fost deja supuse unor demonstraţii, urmând ca o versiune finală să fie lansată în şase sau nouă luni - fiind necesară aprobarea autorităţilor chineze.

În momentul de faţă, cea mai mare parte a utilizatorilor chinezi nu pot accesa Google deoarece este blocat de aşa-numitul Mare Firewall. China mai cenzurează, însă, şi platformele Instagram, Twitter şi Facebook, precum şi publicaţiile The New York Times şi The Wall Street Journal. De asemenea, mai cenzurează şi informaţiile legate de sex, vorbire liberă, oponenţi politici, studii academice, despre masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989, legate de referiri la „anticomunism” şi „dizidenţi”, precum şi de cărţi care prezintă regimurile autoritare într-o lumină nefavorabilă.

Nu este prima dată când Google este criticată pentru tentativele de conformare la cerinţele de cenzură ale autorităţilor chineze. În 2010, ca urmare a numeroaselor critici din interiorul Statelor Unite, compania a părăsit China. De altfel, în situaţia în care versiunea chineză a Google va fi, într-adevăr lansată, va fi prima oară în zece ani când compania va opera în China.

 

Citește și: