Valentin Vidu - Mediafax
5959 vizualizări 24 sep 2013

Doi sau trei americani şi o britanică s-au aflat printre persoanele care au atacat centrul comercial Westgate, la Nairobi, omorând cel puţin 60 de persoane, a declarat luni ministrul kenyan de Externe Amina Mohamed pentru postul public american de televiziune PSB, relatează AFP.

Ministrul, care a fost întrebată în acest sens de către televiziunea publică americană în cursul reuniunii Adunării Generale a ONU, la New York, a confirmat informaţii de presă potrivit cărora americani şi britanici s-au aflat printre cei care au comis carnagiul.

"Potrivit informaţiilor pe care le avem, există doi sau trei americani, iar pentru moment am auzit vorbindu-se despre o britanică", a declarat ea pentru PSB.

Ministrul a declarat că britanica a comis deja acte de terorism similare "în numeroase rânduri". În ceea ce îi priveşte pe americani, a continuat ea, aceştia sunt "bărbaţi tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 19 ani (...), de origine somaleză sau arabă, dar care trăiesc în Statele Unite, în Minnesota şi într-un alt loc".

Forţele speciale kenyene verificau cu atenţie, în noaptea de luni spre marţi, fiecare etaj în parte al centrului comercial Westgate de la Nairobi, atacat sâmbătă de un coamndo islamist, iar Ministerul de Interne a anunţat că a preluat controlul asupra clădirii. Atacul, revendicat încă de sâmbătă seara de către insurgenţi somalezi shebab, afiliaţi Al-Qaida, s-a soldat cu cel puţin 62 de morţi şi aproape 200 de răniţi.

Potrivit autorităţilor kenyene, trei atacatori au fost ucişi luni. Dar situaţia celorlalţi membri ai grupului, de diverse naţionalităţi, era în continuare necunoscută imediat după miezul nopţii. De asemenea, nu se ştia dacă au minat sau nu clădirea.

"Deţinem controlul asupra Westgate", a anunţat ministerul pe contul său de Twitter, cu puţin înainte de miezul nopţii.

"Forţele noastre verifică foarte atent etajele, unul după altul, în căutarea unor persoane care (eventual) au fost uitate" înăuntru, a adăugat ministerul. "Credem că toţi ostaticii au fost eliberaţi", se mai arată în mesaj.

Valentin Vidu, valentin.vidu@mediafax.ro

Citește și: