Cristina ANDREI
955 vizualizări 4 sep 2016

Odată declarată sfânt, aceasta va fi cunoscută ca Sfânta Maică Teresa din Calcutta. Ceremonia de canonizare va avea loc în jurul orei 11:00, potrivit indianexpress.com.

O delegaţie centrală de 12 membri condusă de ministrul Afacerilor Externe al Indiei, Sushma Swaraj, şi două delegaţii la nivel de guvern de stat din Delhi şi Bengalul de Vest, conduse de Arvind Kejriwal şi Mamata Banerjee, sunt în Vatican pentru a participa la ceremonie.

„După deliberari şi rugăciuni, şi după ce am căutat sfatul mai multor fraţi episcopi, o declarăm şi definim pe Binecuvântata Tereza din Calcutta sfântă şi o alăturam sfinţilor, hotărând să fie venerată ca atare de întreaga Biserică”, a spus Papa Francisc.

Maica Tereza, numită şi eroina săracilor din Calcutta, a murit la vârsta de 87 de ani, pe 5 septembrie 1997, şi a fost beatificată în 2003, de fostul papă Ioan Paul al II-lea. Aceasta era etapă care trebuia trecută pentru ca sanctificarea să fie posibilă şi presupunea înfăptuirea unui miracol: Maicii Tereza i-a fost, astfel, atribuită o intervenţie speciale în faţa lui Dumnezeu în urma căreia un bărbat care suferea de o maladie cerebrală mortală s-a vindecat în mod inexplicabil.

Membrii familiei acelui bărbat s-au rugat în faţa Maicii Tereza, iar el a învins boala, spre surprinderea medicilor, care nu au putut să explice acea vindecare miraculoasă.

Maica Tereza, născută la Skopje, în Macedonia, cu numele de Agnes Gonxha Bojaxhiu, pe 26 august 1910, o călugăriţă catolică de origine albanezo-aromână, s-a mutat în India în 1929. Acolo a predat la un liceu condus de călugăriţe, unde studiau fete din familii sărace.

Un aspect care a consacrat-o pe Maica Tereza este şi faptul că din 1948 aceasta nu a mai purtat straiele de călugăriţă, ci un sari alb cu bordură albastră, pe care îl poartă săracii din Bengal. Atunci a deschis prima şcoală de la periferia săracă din Calcutta şi a înfiinţat ordinul „Misionarele Caritatii", care conducea sute de cămine pentru săraci, bolnavi sau victime ale abuzurilor. Maica Tereza s-a dedicat victimelor războaielor şi foametei, lucruri care în 1979 i-au adus Premiul Nobel pentru Pace. În timpul bombardamentelor din Liban din 1982, aceasta a salvat 100 de copii defavorizaţi care fuseseră abandonaţi într-un orfelinat din Beirut.

Mai târziu, în 1986, Maica Tereza a avut o întâlnire cu Papa Ioana Paul al Doilea, iar imaginile în care Suvernaul Pontif o săruta pe frunte au devenit celebre. Maica Tereza a avut o legătură strânsă şi cu prinţesa Diana, pe care a şi întâlnit-o în 1997, atunci când a mers în SUA.

Aceasta este înmormântată în sediul congregaţiei pe care a înfiinţat-o în 1950, Misionarii Carităţii, în Calcutta, iar mormântul ei a devenit un loc de pelerinaj pentru milioane de credincioşi. Ordinul Misionarii Carităţii s-a extins mai întâi în toată India şi, apoi, în alte ţări.

După o viaţă întreagă consacrată alinării suferinţelor nevoiaşilor, bolnavilor şi muribunzilor din cartierele sărace din Calcutta, Maica Tereza a primit premiul Nobel pentru pace, în anul 1979.

 

Citește și: