Mihai SCHIAU
1123 vizualizări 12 nov 2012

Iordanianul Abu Qatada, considerat „mâna dreaptă a lui Osama bin Laden în Europa”, a câştigat apelul împotriva deportării sale din Marea Britanie, unde locuieşte din 1994, în Iordania, ţara sa natală, scrie Daily Mail.

În 1999, Abu Qatada a fost acuzat în lipsă, în Iordania, de acte teroriste şi ar fi trebuit deportat încă de atunci, însă comisia britanică pentru drepturile imigranţilor şi deportări a blocat deportarea, spunând că Abu Qatada nu ar fi judecat corect în ţara sa natală şi ar putea fi torturat.

Abu Qatada este închis în Marea Britanie din 2002, fiind condamnat, în baza legii antiterorismului. Daily Mail scrie, însă, că Guvernul britanic vrea cu disperare să scape de Abu Qatada şi va face apel la decizia judecătorilor, încercând să-i convingă că iordanianul nu va fi torturat în ţara sa.

Cu toate acestea, comisia care reglementează deportările din Marea Britanie spun că Abu Qatada este „o figură controversată” în Iordania, motiv pentru care este puţin probabil să aibă parte de un proces corect.

Abu Qatada, apropiat al celor care au orchestrat atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA, a dispărut din locuinţa sa din Londra în decembrie acelaşi an, iar în octombrie 2002 a fost arestat şi încarcerat.

Citește și: