20 vizualizări 30 iul 2008

Sub paravanul luptei împotriva ameninţărilor teroriste, Guvernul britanic se pregăteşte să introducă, de anult viitor, o serie de noi măsuri de securitate pe aeroporturile din Regat, considerate drept riscante chiar şi de ICO (instituţie care se ocupă de securitatea datelor personale ale cetăţenilor britanici). Mai exact, Cabinetul doreşte ca toţi pasagerii care pleacă din sau prin Marea Britanie să fie amprentaţi, chiar dacă la începutul anului ICO a forţat aeroportul Heathrow (cel mai mare din Regat) să renunţe la măsuri similare deoarece parţial sunt ilegale, relatează „Daily Mail”. Cu toate acestea, Londra vrea să-i oblige atât pe cetăţenii străini, dar chiar şi pe ai săi să-şi lase patru amprente şi faţa fotografiată la verificările din aeroport, după modelul american.

Unul dintre argumentele autorităţilor ar fi acela că odată ce aceştia sunt verificaţi, vor putea umbla liniştiţi prin aeroport, din moment de numele lor nu se regăseşte în vreo bază europeană sau internaţională de persoane date în urmărire. „Pasagerii de pe cursele interne vor putea folosi acelaşi săli şi facilităţi ca cei de pe cursele internaţionale. Asta va însemna că toţi pasagerii se vor putea bucura de o paletă diversă de magazine şi de restaurante”, explică BAA, principalul operator aeroportuar din Marea Britanie.

Dar, tocmai accesul la aceste facilităţi este şi motivul pentru care noile măsuri de securitate sunt criticate. Pe de o parte, nu se explică necesitatea amprentării călătorilor care doar vor să meargă în alt oraş al Regatului Unit, iar pe de altă parte actualele sisteme de securitate şi-au dovedit eficienţa. Faptul că BAA se pregăteşte ca în aceste luni să aducă îmbunătăţiri aeroportului din Heathrow, este din nou destul de „suspect”. Prin urmare, susţine Daily Mail, sub aspectul unei lupte continue cu fantomele teroriste, pasagerii vor fi împinşi să-şi cheltuie banii prin duty-free-urile din aeroporturi. Obligaţi să treacă prin aceleaşi controale minuţioase, ei se vor îndrepta spre lanţul mare de magazine şi spre restaurante, fapt ce va aduce la „puşculiţa” BAA o sumă destul de frumuşică. (M.T.)


Citește și: