Silviu Bănilă
12362 vizualizări 2 oct 2018

Autorităţile din New York se pregătesc luna viitoare pentru procesul celui mai celebru traficant de droguri din lume, după Pablo Escobar: Joaquin Guzman Loera, cunoscut drept EL CHAPO (Piticul). Poliţia are o misiune grea: trebuie să îi ţină în viaţă pe martorii acuzării. Avocaţii lui Guzman au spus însă că aceste ordine de protecţie excesivă nu fac altceva decât să compromită pledoaria de apărare a Baronului Drogurilor.

Potrivit The New York Times, procurorii se chinuie să nu îi transforme pe martori în ţinte vii pentru ”sicarios” (asasinii cartelurilor), prin diverse metode.

Protejarea numelor în documentele juridice

Din momentul în care El Chapo a fost extrădat din Mexic în Brooklyn, în 2017, procurorii au fost de acord că acesta reprezintă un pericol extrem pentru mulţi foşti aliaţi, rivali şi martori, care îl vor ”înfunda” pe traficantul nemilos.

Guvernul a refuzat să deconspire identitatea martorilor în diverse documente, spunând că, dacă vor face asta, cartelul Sinaloa, pe care Guzman l-a condus timp de 20 de ani, va căuta răzbunare.

Pe de altă parte, avocatul lui Guzman, A. Eduardo Balarezo, a spus că ascunderea numelor martorilor îl împiedică să verifice veridicitatea celor afirmate şi apărarea lui El Chapo este în pericol.

Martori foarte bine păziţi

Unii dintre martorii din dosarul El Chapo sunt deja în închisoare sau au fost reţinuţi în unităţi de custodie, deoarece viaţa lor este în mare pericol, potrivit documentelor judecătoreşti.

Alţii au fost introduşi în programul de protecţie a martorilor, în locuri nespecificate, aşa numitele safehouse-uri şi au primit identităţi noi. Aceşti oameni ”nu mai au voie să ia legătura cu propriile familii, pentru a menţine cel mai ridicat nivel de protecţie”.

Procurorii sunt îngrijoraţi şi de siguranţa juraţilor. La începutul anului, aceştia au convins un judecător federal, Brian M. Cogan, să le permită să servească justiţia sub protecţia anonimatului.

Judecătorul Cogan a decis să selecteze juraţii într-o sesiune închisă, la el în birou.

Pregătiri pentru ceea ce ar urma să se întâmple

Protecţia extremă a martorilor este necesară deoarece Guzman are obiceiul să-i ucidă sau să-i răpească pe cei care au curaj să depună mărturie împotriva lui, au declarat procurorii. Acuzaţiile guvernului sunt însă greu de dovedit, pentru că totul se desfăşoară sub o perdea densă „de fum”.

În octombrie 2016, Vicente Bermudez Zacarias, un judecător mexican care jucase un rol important în lupta pentru extrădarea lui El Chapo, a fost împuşcat în cap în timp ce făcea jogging în apropierea casei sale din oraşul natal Metepec.

În 2009, tatăl a doi indivizi din Chicago, care cooperau împotriva lui Guzman cu autorităţile americane, a fost răpit şi executat în timpul unei călătorii în Mexic.

În cazul din Brooklyn, Guzman a fost acuzat că a ordonat mii de execuţii, în timp ce conducea cartelul Sinaloa. În perioada sa de graţie, El Chapo a traficat peste 200 de tone de cocaină în SUA.

Înaintea extrădării sale de succes, Guzman a evadat de două ori din închisori din Mexic, în urma unor operaţiuni extrem de bine puse la punct.

Izolarea lui El Chapo

În ciuda acestor realităţi, avocaţii lui Guzman au refuzat ideea potrivit căreia clientul lor ar fi o ameninţare pentru ceilalţi, dat fiind faptul că a stat ultimii doi ani în aripa Ten South, de maximă securitate a Penitenciarului Metropolitan (considerată cea mai sigură închisoare din New York).

Acolo, El Chapo se afla sub supraveghere aproape non stop, cu excepţia unei ore pe zi. A primit vizite de la avocaţi şi de la fiicele lui. În fiecare lună, Guzman avea voie să dea două telefoane de 15 minute, către mama şi sora lui, conversaţiile fiind ascultate de autorităţi. În afara acestor lucruri, El Chapo a fost complet izolat.

Ţinând cont de aceste ”măsuri extreme”, avocatul Eduardo Balarezo a susţinut că este imposibil ca ”Piticul” să discute cu asociaţii săi pentru a ucide martorii. ”De fapt, cu excepţia situaţiei în care guvernul sugerează că apărătorii lui Guzman diseminează ordinele de execuţie, nu există o cale reală prin care clientul să întreprindă ceva contra martorilor,” a motivat apărătorul lui El Chapo.

Foto: captură youtube

 

Citește și: