Laura HOLBAN
1571 vizualizări 28 feb 2012

Poliţia l-a arestat pe cecenul Adam Osmayev, despre care se crede că a avut de-a face cu complotul pus la cale pentru a-l asasina pe premierul rus, Vladimir Putin. În presă au apărut imagini cu acesta, la bustul gol, după ce a fost capturat de către forţele speciale în portul Odessa de la Marea Neagră. În genunchi şi cu capul aplecat, acesta ar fi mărturisit: Scopul nostru era să mergem la Moscova şi să încercăm să-l ucidem pe premierul Putin. Termenul limită erau alegerile prezidenţiale din Rusia", anunţă Daily Mail.

Osmayev se afla pe lista celor mai căutaţi infractori din Rusia de mai mulţi ani. Acesta ar fi locuit mulţi ani în Londra, aspect care ar putea tensiona relaţiile dintre ruşi şi britanici, în condiţiile în care esticii bănuiesc că Marea Britanie este refugiul mai multor terorişti extremişti din Cecenia.

Arestul acestuia, alături de un alt suspect, vine în ultima săptămână de campanie electorală a lui Putin, politicianul fiind favorit la câştigarea postului de preşedinte. Trupele speciale ucrainiene au ajuns la Osmayev şi la partenerul său după ce, la începutul lunii, o explozie într-un apartament din Odessa a cauzat moartea unui al treilea terorist, Ruslan Madayev.

Despre cecen se crede că lucrează sub autoritatea liderului rebel Doku Umarov, omul din spatele atacului terorist de pe aeroportul moscovit de anul trecut, care s-a soldat cu 37 de morţi şi 180 de răniţi. Pe laptopul recuperat din locuinţa unde a fost arestat, autorităţile au găsit filmări secrete cu premierul rus. Când a fost prins, acesta ar fi mărturisit intenţiile criminale puse la cale. O televiziune rusă a publicat o informaţie potrivit căreia detectvii ar fi găsit explozibil ascuns pe una dintre arterele principale ale Moscovei, traversată zilnic de limuzina premierului rus. Un oficial al securităţii ruse a declarat că explozibilul găsit putea distruge cu uşurinţă un camion mare.

Osmayev cooperează cu investigatorii ucrainieni în speranţa că nu va fi extrădat în Rusia. Celălalt suspect, Ilya Pyanzin, a explicat şi cum a primit ordine să se stabilească în Odessa şi să înveţe cum să fabrice bombe. "Şi apoi, în Moscova, vei pune la cale atacuri în care să pice victimă şi Putin", a declarat acesta pentru autorităţi.

Tentativa de ucidere a fost confirmată atât de un purtător de cuvânt de-al premierului rus, cât şi de Serviciul de Securitate Ucrainean şi omologul acestuia din Rusia. "Confirm însă nu am niciun comentariu acum", a explicat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitry Peskov.

Citește și: