Mihai Draghici - Mediafax
Alina Matis
20351 vizualizări 14 dec 2012

Cel puţin 26 de persoane, majoritatea copii cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani, au fost ucise vineri, într-o şcoală primară din statul american Connecticut, după ce un tânăr înarmat a deschis focul în instituţia de învăţământ. Atacatorul, în vârstă de aproximativ 20 de ani, a murit la locul atacului. Masacrul, care vine cu mai puţin de două săptămâni înainte de Crăciun, este al doilea cel mai sângeros atac de acest fel din istoria SUA, întrecut numai de cel de la Virginia Tech, din 2007, în care au fost ucişi 33 de oameni.

URMĂRIŢI, MAI JOS, DESFĂŞURAREA EVENIMENTELOR, ÎN FORMAT LIVE TEXT

UPDATE 9.25 Iată prima imagine cu presupusul ucigaş, Adam Lanza, publicată de ABC News şi preluată de Daily Mail:

UPDATE 09.10 Mai multe slujbe au avut loc noaptea trecută în diferite locuri din SUA, inclusiv în Newtown, în memoria celor ucişi, scrie Huffington Post. Şi Google şi-a exprimat solidaritatea faţă de victimele acestei tragedii adăugând o lumânare albă pagina de pornire a motorului de căutare, potrivit The Guardian.

UPDATE 02.15 Numele atacatorului este Adam Lanza, anunţă presa americană. Numele vehiculat până acum, de Ryan Lanza, este al fratelui suspectului, care a fost ridicat de poliţie imediat după masacru şi dus la audieri.

UPDATE 00.50 Preşedintele Barack Obama a cerut ca steagul american să fie coborât în bernă până în 18 decembrie.

UPDATE 00.30 Reporterul CNN la locul atacului transmite că mama ucigaşului a fost găsită moartă acasă, şi nu în şcoală, ceea ce, dacă se confirmă, contrazice scenariul potrivit căruia ea ar fi fost ţinta principală a masacrului din şcoală, De asemenea, sursa transmite că, la locul crimei, au fost găsite cel puţin trei arme, între care şi una semiautomată.

UPDATE 00.15 Un grup de activişti pentru reforma accesului la arme de foc s-a adunat deja în faţa Casei Albe, pentru a-i cere preşedintelui Barack Obama să impună un control mult mai strict al armelor, relatează corespondentul The Telegraph.

SURSA: http://pics.lockerz.com/s/268969323

UPDATE 00.07 Poliţia din Newtown a oferit, în urmă cu câteva minute, ultimele informaţii despre acest atac: 18 copii au murit pe loc, iar doi au decedat la spital. De asemenea, şase adulţi au fost ucişi, acestora adăugându-li-se şi suspectul. O singură persoană rănită a supravieţuit.

Pentru a clarifica nelămuririle privind vârsta copiilor, poliţia a explicat că instituţia de învăţământ era grădiniţă plus şcoală primară.

UPDATE 23.55 Celebra jurnalistă a CNN, Christiane Amanpour, a postat pe Twitter mai multe mesaje şi imagini impresionante despre masacrul din Connecticut. Întreaga comunitate de jurnalişti activi pe Twitter publică neîntrerupt ultimele informaţii despre această tragedie, precum şi mesajele de condoleanţe pentru familiile victimelor. Ca după fiecare astfel de atac armat din ultima vreme, au apărut deja apelurile la mult-discutata reformă a accesului la arme în Statele Unite.

UPDATE 23.30 Mama atacatorului, educatoare la şcoala primară din Newtown, ar fi fost ţinta principală a acestui masacru, scrie The Telegraph. Femeia a murit. Fratele presupusului ucigaş a fost reţinut de poliţie. De asemenea, sursa scrie că atacatorul s-ar fi sinucis. ABC scrie că tânărul purta o vestă antiglonţ.

UPDATE 22:40 Potrivit unui reprezentant al poliţiei numărul exact al victimelor este de 27, 26 decedaţi, printre care 20 de copii, şi un rănit, informează CNN. Printre morţi se află şi directorul şcolii, potrivit CBS. Cadavrele copiilor, precum şi cel al ucigaşului, sunt încă în şcoală în acest moment.

CELE MAI GRAVE ATACURI din şcolile americane

UPDATE 22:20 Într-o conferinţă de presă susţinută în urmă cu câteva minute, preşedintele american Barcak Obama şi-a exprimat, "în primul rând ca părinte", durerea şi compasiunea faţă de familiile copiilor decedaţi, dar şi ale celorlalte victime. "Nu există părinte din SUA care să nu simtă asemenea durere pe care o simt şi eu acum", a declarat el.

Totodată, Obama, abia stăpânindu-şi emoţiile, s-a angajat să ia măsuri importante pentru a opri astfel de incidente, care au devenit tot mai numeroase în ultimii ani, o aluzie la mult discutata reformă a controlului armelor din SUA, pe care niciun preşedinte american al ultimelor decenii nu a reuşit să o înfăptuiască.

UPDATE 21:40 Ryan Lanza, autorul atacului, şi-ar fi ucis şi mama, care lucra la şcoală, potrivit unor surse citate de BBC. Şcoala din Newtown avea copii de grădiniţă, până la clasa a patra.

UPDATE 21:25  Cel puţin 18 - 20 de copii au fost ucişi în atacul armat comis vineri la o şcoală din oraşul Newtown, în statul american Connecticut, anunţă poliţia, fără a preciza numărul total al victimelor, informează CNN.
Conform postului CBS, bilanţul atacului este de cel puţin 27 de morţi, dintre care 18 copii. Acest bilanţ încă nu a fost confirmat de poliţie.

Autorul atacului a fost identificat drept Ryan Lanza, un bărbat în vârstă de 24 de ani, care a murit în incident.

Poliţia nu a precizat numărul exact al victimelor, anunţând că cercetările continuă şi că locaţia a fost securizată.

Trei dintre persoanele rănite sunt în stare gravă.

Asupra presupusului agresor, care a murit, au fost găsite două arme de foc. Nu se ştie cu certitudine dacă agresorul a fost ucis sau s-a sinucis.

UPDATE 21:10 O sursă din cadrul serviciilor de securitate, citată de CNN, anunţă că aproape 30 persoane au murit, inclusiv atacatorul şi 18 copii.

Totodată, trei dintre persoanele rănite sunt în stare gravă.

UPDATE 20:55 Conform postului CBS, presupusul autor al atacului a pătruns în şcoală cu două arme de foc, îmbrăcat în negru şi având o vestă antiglonţ. Cadavrul presupusului atacator zace într-o sală de clasă.

Printre victime se numără membri ai conducerii şcolii din Newtown, oraş situat la aproximativ 100 de kilometri nord de New York, respectiv directorul şi psihologul şcolii.

UPDATE 20:00 Surse citate de CBS News afirmă că în incidentul armat au decedat cel puţin 27 de persoane, dintre care 18 sunt copii. Acest bilanţ nu a fost confirmat de poliţie.

UPDATE 19:50 CNN transmite că aproape 20 persoane au murit, inclusiv atacatorul şi zece copii, în incidentul armat.

UPDATE 19.30 Asupra presupusului agresor, care a fost împuşcat mortal, au fost găsite două arme de foc. Nu se ştie cu certitudine dacă agresorul a fost ucis sau s-a sinucis.


Un incident armat a avut loc, vineri dimineaţă, la o şcoală generală din oraşul american Newtown, în statul Connecticut, informează CNN.

Poliţia a fost chemată de urgenţă, vineri la ora locală 9.40 (16.40, ora României), la şcoala generală "Sandy Hook" din Newtown.

Conform publicaţiei The Hartford Courant, citată de postul NBC, un agresor înarmat a intrat în clădirea principală a şcolii.

Un agent de poliţie a scos din şcoală un elev care prezenta plăgi făcute prin împuşcare şi care era în stare gravă.

De asemenea, un alt agresor ar fi fost ucis de poliţie sau de agenţii de pază ai instituţiei de învăţământ.

Şcoala are 39 de profesori şi aproximativ 650 de elevi.

Zeci de agenţi de poliţie au ocupat poziţii în jurul şcolii, iar restul instituţiilor de învăţământ din district au fost închise.

Citește și: