Raluca Pancu
29605 vizualizări 12 iun 2016

„Un act de teroare şi un act de ură”, a calificat preşedintele Barack Obama atacul în urma căruia 49 de persoane au fost ucise şi 53 rănite. Şeful administraţiei de la Washington a spus că nu se ştiu exact motivele trăgătorului, însă acesta era o persoană„plină de ură”. Atacator, identificat ca fiind Omar Mateen, un cetăţean american de origine afgană, în vârstă de 29 de ani, ar fi sunat înainte de masacru la 911, identificându-se şi declarându-şi susţinerea faţă de Statul Islamic, informează autorităţile americane, conform Washington Post. În cadrul aceluiaşi apel, Matten a făcut referire şi la atacul cu bombă din 2013, de la maratonul din Boston. De altfel, agenţia oficială a jihadiştilor, Amaq, a susţinut că atacul a fost pus în practică de un combatant ISIS.

FBI a avut cunoştinţă de existenţa lui când a făcut unele afirmaţii colegilor săi care au dat de gândit că ar avea eventuale legături cu terorişti, a explicat Ronald Hopper în cursul unei conferinţe de presă, precizând că a fost interogat în două rânduri. El a atras din nou atenţia FBI pentru legături cu un kamikaze american.

Tatăl atacatorului a insistat însă asupra faptului că religia nu a avut nimic de-a face cu acţiunea fiului său şi s-a declarat şocat de cele întâmplate. În schimb, acesta a declarat că Mateen a fost mânat de furia resimţită după ce a văzut doi bărbaţi sărutându-se în Miami, cu câteva luni în urmă: “Mateen a văzut doi bărbaţi care se sărutau în faţa soţiei şi fiului lui şi s-a înfuriat. Mi-a spus în felul următor: 'Se sărutau şi se atingeau în faţa fiului meu! Şi apoi, când eram la baie, am văzut iar bărbaţi în timp ce se pupau'".

Supravieţuitori ai atacului sângeros povestesc clipele de groază prin care au trecut.

„Eram în club şi mă distram şi am auzit nişte sunete ca la fosurile de artificii sau când spargi baloanele şi am crezut că face parte din spectacol. Apoi am auzit oamenii ţipând şi au început să fugă. Am realizat că nu este un show. Oamenii ţipau şi alergau, însă împuşcăturile nu se opreau”, a spus un supravieţuitor.

Mama unui tânăr de 30 de ani care şi-a pierdut viaţa în club a prezentat ultimele sms-uri transmise de fiul său. Ea i-a trimis acestuia un mesaj să-l întrebe dacă este în regulă, însă răspunsul a fost înfiorător. „Sunt blocat în baie”. După ce l-a întrebat în ce club este, răspunsul a fost „Pulse. Sună la Poliţie”. Ultimul mesaj este cutremurător: „Voi muri”


UPDATE 22:26Preşedintele SUA Barack Obama a susţinut că atacul din Orlando "este un act de teroare si un act de ură".

"Nu ştim exact care au fost motivele trăgătorului, însă un lucru este clar, era o persoană plină de ură", a spus Obama.

UPDATE 22:17: Organizaţia teroristă Stat Islamic revenidcă atacul de la clubul de gay, susţinând, potrivit agenţiei Amaq, afiliată SI, că acesta a fost executat de un combatant ISIS.

UPDATE 21:11: Atacatorul ar fi sunat înaintea atacului la 911, identificându-se şi declarându-şi susţinerea faţă de Statul Islamic, informează autorităţile americane, conform Washington Post. În cadrul aceluiaşi apel, Matten a făcut referire şi la atacul cu bombă din 2013, de la maratonul din Boston.

Mateen a fost investigat de FBI în 2014, însă lipsa de probe le-a făcut pe autorităţi să oprească investigaţia.

UPDATE 19:37: Un medic chirurg de la spitalul din Orlando, unde au fost aduşi cei răniţi în masacrul din clubul Pulse, descrie agitaţia ce a urmat după aducerea victimelor: “Ne aşteptam de la bun început să primim cel puţin 20 de pacienţi. Trei dintre chirurgii spitalului au venit imediat. În momentul în care am realizat cu ce ne confruntam, am mai chemat alţi trei pentru a ne ajuta în operaţiunea de salvare a victimelor şi am deschis şase săli de operaţii, faţă de cele două în care operăm, de obicei, noaptea. Cele mai multe victime fuseseră împuşcate în piept, abdomen şi extremităţile corpului”.

UPDATE 19:12: Autorul atacului armat, care ar fi avut "înclinaţii spre ideologia islamistă radicală", potrivit FBI, a fost identificat ca fiind Omar Saddiqui Mateenl. Cetăţean american, în vârstă de 29 de ani, de origine afgană, Omar nu se afla în vizorul autorităţilor americane. Acesta locuia în Portul Sfânta Lucia, la două ore distanţă de Orlando.

Tatăl atacatorului a insistat asupra faptului că religia nu a avut nimic de-a face cu acţiunea fiului său şi s-a declarat şocat de cele întâmplate. În schimb, acesta a declarat că Mateen a fost mânat de furia resimţită după ce a văzut doi bărbaţi sărutându-se în Miami, cu câteva luni în urmă: “Mateen a văzut doi bărbaţi care se sărutau în faţa soţiei şi fiului lui şi s-a înfuriat. Mi-a spus în felul următor: 'Se sărutau şi se atingeau în faţa fiului meu! Şi apoi, când eram la baie, am văzut iar bărbaţi în timp ce se pupau'".

Potrivit informaţiilor, de până la această oră, Mateen s-a născut la New York, însă familia lui este din Afghanistan. Acesta nu avea antecedente criminale, notează NBC. 

UPDATE 18:50: Rudele şi prietenii celor răniţi aşteaptă noutăţi despre starea acestora în faţa spitalului din Orlando, potrivit AP.

UPDATE 18:20: Suspectul a fost identificat ca fiind Omar Saddiqui Mateen, notează CNN.

UPDATE 18:08: Cum arată casca unui poliţist lovită de unul dintre gloanţele trase de atacator:

UPDATE 17:50: Potrivit şefului poliţiei locale, arma de asalt, pe care suspectul o avea, era un AR-15.

UPDATE 17:30: Numărul persoanelor decedate a urcat la 50, printre acestea numărându-se şi atacatorul, iar cel al victimelor spitalizate la 53, potrivit AP. Masacrul a fost calificat drept cel mai sângeros atac din istoria SUA.

UPDATE 17:00: Autorităţile au catalogat atacul drept un "act de terorism intern", potrivit CNN.

UPDATE 16:50: Casa Albă a emis un comunicat de presă în cadrul căruia sunt exprimate regretul preşedintelui SUA faţă de cele întâmplate şi solidaritatea cu familiile victimelor: "Gândurile şi rugăciunile noastre merg către familiile victimelor. Preşedintele a cerut să primească notificări regulate cu privire la mersul anchetei, în timp ce FBI şi alţi oficiali federali lucrează cu poliţia din Orlando pentru a strânge cât mai multe informaţii", se precizează în comunicatul de presă.

UPDATE 16:46: Suspectul este bănuit a fi cetăţeanul american, Omar Mateen, în vârstă de 29 de ani. Acesta nu se afla în vizorul autorităţilor, potrivit BBC.

UPDATE 16:35: Poliţia din Orlando susţine că atacatorul ar fi avut prins de corp un dispozitiv suspect, notează CNN.

UPDATE 15:30: Atacatorul nu locuia în Orlando, notează CNN.

 

UPDATE 15:19: Atacatorul a deschis focul la 02:00, iar poliţia a intervenit la scurt timp, trăgând mai multe focuri de armă în exteriorul clubului. “Atacatorul a ţinut mai multe persoane ostatice în club”, a relatat şeful poliţiei locale. În acest timp, autorităţile primeau telefoane de la persoanele din interiorul clubului, care nu se aflau în apropierea atacatorului. În urma apelului poliţiştilor, numărul forţelor de ordine, de la faţa locului, s-a mărit, aceştia intevenind în forţă şi spârgând uşa. Imediat după, poliţistii au reuşit să îl împuşte pe bărbat, care a murit, potrivit CNN.

Atacatorul ar fi avut "înclinaţii spre ideologia islamistă radicală", susţine un reprezentant FBI, luând în considerare ipoteza unui atac terorist, potrivit BBC News online. "Avem anumite indicii că acest individ ar fi avut înclinaţii spre ideologia islamistă radicală", a declarat Ronald Hopper din cadrul FBI.

 

UPDATE 14:38: Un purtător de cuvânt al FBI a declarat că atacul armat va fi investigat ca un act de terorism. Potrivit acestuia, autorităţile cercetează pentru a afla dacă este vorba de un act de teroare planificat la nivel local sau internaţional, şi dacă a fost vorba de un singur atacator, transmite Associated Press.

Atenţie, imagini care vă pot afecta emoţional!

UPDATE14:30: Poliţia din Florida susţine că ar fi vorba de cel puţin 20 de morţi, care se află în interiorul clubului, şi 42 de răniţi, care au fost transportaţi la spital, notează CNN.

UPDATE 14:25: Ofiţerul John Mina confirmă că mai multe persoane decedate se află în interiorul clubului şi că o parte dintre răniţi au fost transportaţi la spital. Potrivit acestuia, bărbatul era înarmat cu o armă de asalt, un pistol şi un dispozitiv suspect.

 

 

 

UPDATE 13:49: Poliţia cere ajutorul martorilor şi îi roagă să se prezinte la secţie pentru a da informaţii despre cele întâmplate.

 

Mai multe focuri de armă s-au auzit, la primele orele ale dimineţii, duminică, într-un club de noapte din Florida. La scurt timp, angajaţii clubului au postat pe Facebook următorul mesaj: "Toată lumea să iasă din Pulse şi să fugă", postare care a fost urmată de o avalanşă de avertizări asemănătoare pe reţelele de socializare.

La rândul său, poliţia a avertizat locuitorii să nu se apropie de zonă printr-un mesaj postat pe contul de Twitter, declarând că "mai multe persoane au fost rănite", în urma atacului care a produs numeroase pagube.

Potrivit informaţiilor de la faţa locului, încă neconfirmate oficial de autorităţi, douăzeci de persoane ar fi fost rănite în urma incidentului.

Autorităţile au declarat că o explozie controlată a avut loc, ulterior, în interiorul clubului, după ce poliţia a intervenit, atacatorul sfârşind prin a fi ucis.

Potrivit unui martor, care s-ar fi aflat în interiorul clubului în momentul atacului, oamenii ţipau că mai multe persoane au fost omorâte. Totodată, un alt martor a declarat, pentru SkyNews, că peste 100 de oameni se aflau în local în momentul în care un bărbat înarmat a intrat în club şi a început să tragă în mulţime.

Într-o postare pe Facebook, Richard Negroni a relatat momentele de groază prin care a trecut: “Am auzit împuşcăturile, la două dimineaţa, care au ţinut mai puţin de un minut, deşi nouă ni s-a părut o eternitate. Când au încetat, am luat-o la fugă. Cu toţii din încăpere se aruncaseră cu faţa la pâmânt. La un moment dat, cineva era pe mine şi nu am reuşit să văd câţi bărbaţi înarmaţi erau. Tot ce pot să vă spun e că localul era plin, peste 100 de persoane. Cei care se aflau în apropierea barului şi a uşii au reuşit să iasă rapid de acolo”.

Un alt martor a povestit, pentru Sky News, că era în afara clubului când a auzit focurile de armă şi că bănuieşte că ar fi vorba de mai mulţi bărbaţi înarmaţi. Acesta spune că împuşcăturile ar fi durat între 15 şi 20 de minute.

Atacul vine la doar două zile după ce cântăreaţa, Christina Grimmie, a fost împuşcată în timp ce semna autografe pentru fanii săi, după un concert susţinut în Orlando.

Citește și: