Raluca Manga
12764 vizualizări 13 ian 2016

Venstre, Partidul Liberal al premierului Lars Lokke Rasmussen, şi partenerii săi de dreapta, Partidul Popular Danez (DF), Alianţa Liberală şi Partidul Popular Conservator au căzut de acord cu social-democraţii asupra conţinutului acestui text dezbătut în Parlament începând de miercurea trecută, relatează AFP online.

Măsură de justiţie socială pentru unii, taxă pe sărăcie pentru alţii, textul le oferă poliţiştilor dreptul să "confişte bunurile pe care solicitanţii de azil le aduc cu ei", acestă măsură având rolul de a contribui la acoperirea nevoilor de alimentaţie şi adăpost pentru imigranţii extracomunitari.

Într-o primă dezbatere, textul prevedea că imigranţii vor avea voie să păstreze suma de 3.000 de coroane daneze (aproximativ 400 de euro) şi bijuterii de care sunt ataşaţi afectiv.

Pe fondul unor critici, ministrul a prezentat pe data de 8 ianuarie o versiune mai indulgentă a textului de lege, care le permite imigranţilor să păstreze suma de 10.000 de coroane. Bijuteriile, medaliile sau portretele de familie au fost de asemenea exceptate de la a fi confiscate, cu excepţia cazului în care ele prezintă "o mare valoare economică".

Pe lângă o confirmare a permisiunii ca imigranţii să păstreze suma de 10.000 de coroane, proiectul de lege care va fi în final transmis deputaţilor nu mai implică sub nicio formă confiscarea bunurilor "de valoare afectivă particulară" pentru proprietarul lor.

Citește și: