Valentin Vidu - Mediafax
1007 vizualizări 5 nov 2013

Mătuşa tânărului lider al Coreei de Nord s-a refugiat în Statele Unite în anii '90, din Elveţia, unde se afla pentru a-şi supraveghea nepotul înscris la studii într-un pensionat din această ţară, scrie un ziar sud-coreean în ediţia de marţi, relatează AFP.

Statele Unite i-au acordat azil politic lui Ko Yong-suk, despre care nu mai existau informaţii din 1998, scrie JoongAng Daily, care citează un fost oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete şi un diplomat sud-coreean de la Berna în perioada respectivă.

Ko Yong-suk, în prezent în vârstă de 56 de ani, şi soţul ei şi-au făcut operaţii estetice pentru a-şi ascunde identitatea. Cuplul este plasat sub protecţia autorităţilor americane, adaugă cotidianul.

Kim Jong-un, care i-a urmat tatălui său la conducerea Coreei de Nord în decembrie 2011, şi-a efectuat o parte din studii la un pensionat elveţian, în perioada 1996-2001. Mătuşa sa a fost însărcinată să îl supravegheze.

Ko Yong-suk şi soţul ei au solicitat azil la ambasada americană, potrivit ziarului. "Statele Unite au evacuat cuplul fără ca măcar să ne informeze", a declarat fostul reprezentant al serviciilor de informaţii sud-coreene.

Ei au fost transferaţi iniţial către baza militară americană de la Frankfurt-am-Main, în Germania, de unde au fost transferaţi la bordul unui avion către Statele Unite.

Ko Yong-suk este cea mai tânără dintre surorile mamei lui Kim Jong-un, Ko Yong-hui, care a decedat în 2004 la vârsta de 51 de ani din cauza unui cancer de sân.

Foarte puţini membri ai familiei liderului nord-coreean trăiesc în străinătate. O excepţie notabilă este Kim Jong-nam, fratele vitreg al lui Kim Jong-un, considerat pentru o perioadă de timp presupusul moştenitor al tatălui lor.

Kim Jong-nam a căzut în dizgraţie după ce a încercat, în 2001, să pătrundă în secret pe teritoriul Japoniei pentru a vizita Disneyland. El trăieşte în prezent în exil la Macao, în China, împreună cu familia sa.

Fiul său, Kim Han-sol, studiază, în prezent, la Paris.

Citește și: