Ana Obretin
810 vizualizări 3 aug 2018
Anul acesta, alături de Birkar, au mai primit medalia Fields germanul Peter Scholze, italianul Alessio Figalli, care lucrează în Franţa şi indo-australianul Akshay Venkatesh.
 
La ceremonia care a avut loc la Rio de Janeiro, în Brazilia, doar ultimii trei au fost prezenţi la conferinţa de presă. Caucher Birkar a lipsit. Organizatorii, International Mathematical Union (IMU), au anunţat că medalia acestuia a fost furată şi că o anchetă a fost deschisă de poliţie.
 
Potrivit site-ului de ştiri brazilian G1, matematicianul lăsase medalia pe o masă, într-o geantă, alături de telefonul mobil şi portofel. Geanta a fost găsită ulterior, dar fără medalie şi portofel. Ziarul O Globo scrie că hoţul a fost deja identificat după imaginile camerelor de supraveghere. 
 
Organizatorii au declarat că regretă profund incidentul.
 

Născut într-un sat kurd de lângă Marivan, în nord-vestul Iranului, Caucher Birkar (40 de ani) şi-a făcut studiile la Teheran şi a plecat apoi în Marea Britanie, unde a cerut azil politic. Profesor la Universitatea Cambridge, el a fost recompensat cu Medalia Fields pentru contribuţia sa la studiile geometrice privind planul Fano.

Medaliile au fost înmânate în timpul ceremoniei de închidere a Congresului internaţional al matematicienilor, organizat o dată la patru ani încă de la începutul secolului al XIX-lea şi care anul acesta a reunit aproximativ 3.000 de participanţi.

Peter Scholze (30 de ani) profesor la Universitatea din Bonn, a primit medalia Fields pentru studiile sale din domeniul aritmeticii şi geometriei algebrice, Alessio Figalli (34 de ani) a fost recompensat pentru contribuţia la teoria transportului optimal, iar Akshay Venkatesh (36 de ani) pentru lucrările sale privind teoria analitică a numerelor.

Medalia Fields este atribuită începând din 1936 unui număr de cel mult patru matematicieni mai tineri de 40 de ani.

Acest premiu a fost propus în 1923 de matematicianul canadian John Charles Fields, decedat în 1932. El şi-a donat averea pentru a finanţa această recompensă, adeseori denumită "premiul Nobel în matematică".

 

 

Citește și: