51 vizualizări 7 mai 2010

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat într-un interviu acordat publicaţiei Izvestia că un conflict de amploarea celui de-al II-lea Război Mondial încă este posibil, iar Rusia trebuie să fie pregătită, informează Mediafax.

"Din nefericire, un asemenea conflict este posibil, din cauza existenţei unor ţări diferite, cu interese diferite. Există o cantitate imensă de arme pe planetă, iar unii consideră că războiul este o modalitate de soluţionare a problemelor politice. Trebuie să fim pregătiţi", subliniază preşedintele Rusiei, apreciind că armamentul nuclear strategic este "un mijloc eficient pentru protejarea intereselor naţionale".

"Trebuie să perfecţionăm sistemul de apărare şi să ne înţelegem cu principalii partaneri, ceea ce am şi făcut semnând cu americanii un nou tratat START", precizează Medvedev la 65 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste.

În acelaşi interviu, Medvedev a subliniat că nu trebuie să existe termen de prescriere pentru crimele comise de nazişti, aceştia având responsabilitate indiferent de vârstă. "Poate că sunt eu prea sever, dar aceste crime nu au termen de prescriere, iar cei care le-au comis trebuie să poarte responsabilitatea indiferent de vârstă", subliniază preşedintele rus.

De altfel, Medvedev a subliniat că totalitarismul sovietic a afectat economia ţării, provocând întârzieri care într-un final al condus la destrămarea URSS. "Uniunea Sovietică a atins obiectivul principal, anume învingerea unui inamic foarte puternic, întrunirea condiţiilor pentru dezvoltarea liberă a Europei, dar a făcut aceste lucruri cu preţul unor sacrificii colosale", afirmă Medvedev, apreciind că URSS nu a profitat deplin de perioada postbelică în domeniul dezvoltării economice.

"URSS a rămas o societate de tip totalitar, care bloca dezvoltarea a numeroase procese economice şi oprima oameni", continuă Medvedev.

Citește și: