Silviu Bănilă
555 vizualizări 29 apr 2015

Surse apropiate cazului au declarat că Anders Kompass a furnizat documentul legat de aceste abuzuri autorităţilor franceze, deoarece ONU nu a luat nicio măsură în acest sens. Raportul documentează exploatarea sexuală a copiilor, în vârstă chiar şi de nouă ani, de către soldaţii detaşaţi în Republica Centrafricană, scrie theguardian.com.

Kompass, care se află în Geneva, a fost suspendat săptămâna trecută din funcţia de director al operaţiunilor în teren. Acesta a fost acuzat că a dezvăluit un raport secret ONU şi a încălcat astfel protocoalele. Kompass este acum anchetat de ONU şi riscă concedierea. Comportamentul ONU în cazul bărbatului care lucrează de 30 de ani în domeniul umanitar a fost permis de oficialii organizaţiei globale, inclusiv de Zeid Ra’ad Al Hussein, înaltul comisar pentru drepturile omului şi Susanna Malcora, şeful de cabinet al ONU.

Abuzurile au avut loc în 2014, în timpul misiunii Minusca a ONU în Republica Centrafricană. The Guardian a primit raportul controversat despre exploatarea sexuală de la Paula Donovan, din cadrul grupului pentru protecţia drepturilor omului Aids Free World, care cere o anchetă independentă a modului în care ONU a abordat problema abuzurilor comise de trupele franceze de menţinere a păcii în CAR.

Raportul intitulat "Sexual Abuse on Children by International Armed Forces" este etichetat cu ştampila SECRET  şi oferă detalii terifiante despre acte de viol şi sodomie asupra băieţilor fără adăpost şi înfometaţi din CAR, acte săvârşite de trupele franceze de menţinere a păcii în Bangui, capitala ţării.

Donovan, co-directorul Aids Free World, a declarat: "Abuzurile sexuale frecvente ale personalului de menţinere a păcii sunt teribile şi indiferenţa ONU este şocantă, dar adevărul dur este că acest comportament nu reprezintă ceva nou. ONU răspunde instinctiv la acest tip de violenţă sexuală, afişându-şi ignoranţa, negând totul - şi abuzurile trebuie analizate de o comisie independentă, cu putere deplină de citare la tribunal".

ONU a fost şi în trecut acuzată că nu a făcut nimic pentru a combate "cercurile de pedofili" din Congo, Kosovo, Bosnia, Haiti, Burundi şi Liberia. Interviurile cu copiii abuzaţi au fost realizate între mai-iunie 2014 de un membru al înaltului comisariat pentru drepturile omului şi un specialist Unicef. Copiii intervievaţi reprezintă o mică parte din totalitatea victimelor.

Băieţii, dintre care mulţi sunt orfani, au vorbit despre exploatarea sexuală, inclusiv despre viol şi sodomie, fapte săvârşite de soldaţii francezi între decembrie 2013 şi iunie 2014, la un centru de primire a celor fără adăpost de pe aeroportul M’Poko din capitala Bangui.

Unul dintre copii, în vârstă de 11 ani, a declarat că a fost abuzat atunci când a plecat să caute ceva de mâncare. Un altul, de nouă ani, a povestit că a fost abuzat alături de alţi prieteni de către doi soldaţi francezi. În vara lui 2014, raportul secret a ajuns la biroul comandamentului de la Geneva, unde nu s-a luat nicio măsură. Văzând acest lucru, Kompass a trimis raportul autorităţilor franceze, care au vizitat Bangui şi au demarat o anchetă.

Email-urile lui Kompass au fost citite de autorităţile ONU, care îl acuză de încălcarea protocolului. Bea Edwards, din cadrul GAP (Government Accountability Project), o organizaţie caritabilă care susţine informatorii de bună credinţă, a condamnat atitudinea ONU, care s-ar fi lansat într-o "vânătoare de vrăjitoare", în loc să rezolve problema copiilor abuzaţi.

"Am reprezentat mulţi informatori din ONU în ultimii ani şi cu cât este mai mare dezvăluirea, cu atât este mai mare şi răzbunarea ONU. În ciuda retoricii sale, există foarte puţină implicare la nivelul de vârf al organizaţiei în privinţa protejării informatorilor. ONU are tendinţa să politizeze orice problemă, indiferent dacă este urgentă sau nu", a declarat Edwards.

Surse din ONU au confirmat desfăşurarea unei investigaţii franceze - în cooperare cu ONU - pentru clarificarea acuzaţiilor extrem de grave aduse forţelor de menţinere a păcii franceze din Republica Centrafricană (CAR).

Un purtător de cuvânt al biroului ONU din cadrul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului a confirmat demararea unei anchete în cazul scurgerii de informaţii, principalul suspect fiind "un angajat al ONU".

Citește și: