Oncu Marius Gheorghe
46 vizualizări 11 ian 2012

Germania ar putea avea o contribuţie mai mare la Mecanismul European de Stabilitate (ESM), fondul permanent de ajutor financiar al zonei euro, dacă şi alte state vor proceda la fel, a declarat, miercuri, cancelarul german Angela Merkel, citată de Reuters.

Măsura ar putea fi luată pentru a calma temerile investitorilor privind scăparea de sub control a crizei datoriilor suverane.

"Vrem să încheiem rapid negoecierile în privinţa ESM. Germania ar fi pregătită, dacă şi alţii fac acest lucru, să contribuie cu mai mult capital la lansarea ESM, pentru că o astfel de măsură ar trimite un semnal important pieţelor", a spus Merkel într-o conferinţă de presă comună cu premierul italian Mario Monti, la Berlin.

ESM va înlocui actualul fond temporar, Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (EFSF), şi va avea o capacitate de împrumut de 500 de miliarde de euro. Liderii europeni au convenit în decembrie să accelereze lansarea ESM până la mijlocul acestui an, parte a măsurilor luate pentru stoparea crizei datoriilor.

Principala prioritate a zonei euro la începutul acestui an este asigurarea unui al doilea pachet financiar pentru Grecia, problemă ce trebuie rezolvată înainte ca Europa să poată lucra la măsuri de susţinere a creşterii economice şi de înfiinţare de locuri de muncă.

Grecia a primit un pachet de împrumuturi externe în valoare de 110 miliarde de euro în 2010, iar anul trecut liderii europeni au anunţat un nou pachet financiar, de 130 miliarde de euro.

Citește și: