Iuliana Enache
Mihai Draghici
20648 vizualizări 11 iul 2012

Acţiunile Guvernului de la Bucureşti din ultimele zile ameninţă şansele României de a adera la spaţiul Schengen şi ar putea amâna integrarea deplină în UE, susţine comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding, citată de Financial Times în ediţia electronică.

Comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding a declarat marţi pentru Financial Times că fără o revenire rapidă asupra măsurilor luate de premier în ultimele zile - inclusiv revocarea unei ordonanţe de urgenţă care reduce atribuţiile Curţii Constituţionale şi reinstaurarea în funcţie a avocatului poporului - şansele României de a adera la Shengen ar putea fi prejudiciate.

România şi Bulgaria se află încă sub monitorizarea UE, care vrea să se asigure că în acest fel sistemele judiciare din cele două ţări se vor apropia de normele europene şi că eforturile de combatere a crimei organizate şi a corupţiei vor fi intensificate. Reding a declarat că monitorizarea ar putea fi extinsă dacă România nu va reveni asupra acţiunilor sale.

"Dacă nu vor fi asigurări foarte credibile şi acţiuni concrete din partea Guvernului român în privinţa restabilirii statului de drept în România, ţara ar putea pierde ani întregi în procesul de integrare deplină în UE", a declarat ea.

Criza politică din această ţară care a aderat la Uniunea Europeană abia în 2007 ar putea complica, de asemenea, şansele altor ţări balcanice de a adera la blocul comunitar, dacă membrii acestuia vor cere mai multe dovezi de la ţările candidate privind respectarea standardelor democratice.

Preşedintele Parlamentului European avertizează şi el puterea de la Bucureşti

Un alt avertisment a venit din partea preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz. Acesta consideră că Uniunea Europeană este "puţin prea tăcută" în legătură cu situaţia din România, după suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, conform unui interviu acordat ziarului Le Monde şi citat de AFP.

"Voi discuta cu preşedintele Franţei, François Hollande, în contextul în care Consiliul UE este prea tăcut, din punctul meu de vedere", a declarat Martin Schultz înainte de a merge în vizită la Paris.

"Comisia Europeană trebuie să îşi facă treaba. Trebuie să evalueze, să facă propuneri, să verifice dacă sunt încălcate normele de drept europene. Un prim-ministru care are o largă majoritate poate schimba Constituţia ţării sale, dar nu poate lua măsuri care să intre în contradicţie cu regulile şi valorile noastre", afirmă social-democratul german.

"Înlocuirile rapide care au avut loc în fruntea mai multor instituţii din România sunt cel puţin stupefiante. La fel ca şi tentativa, aparent structurată şi planificată, de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Este foarte dubios din punct de vedere politic, dar este legal", adaugă preşedintele PE.

Martin Schulz urmează să se întâlnească miercuri după-amiază cu premierul Victor Ponta.

 


 

 

Citește și: