3256 vizualizări 7 nov 2012

Anunţul postat pe Twitter de preşedintele american Barack Obama după realegerea în funcţie a devenit cel mai popular mesaj de pe reţeaua de microbloging.

"Toate acestea s-au întâmplat mulţumită vouă. Mulţumesc", acesta a fost mesajul postat de Barack Obama marţi seara la ora 23.14 (06.14, ora României) prin intermediul căruia îşi anunţa victoria pe reţeaua Twitter chiar în momentul în care posturile de televiziune anunţau că a fost reales pentru un nou mandat la Casa Albă, scrie AFP.

Câteva secunde mai târziu, Barack Obama semna el însuşi, cu iniţialele sale, un al doilea mesaj: "Suntem cu toţii împreună. Acesta este modul în care am făcut campanie şi aceasta este ceea ce suntem. Merci. -bo".

Dar mesajul care va rămâne probabil în istorie este cel pe care BarackObama l-a postat două minute mai târziu. "Încă patru ani", anunţă mesajul său, fiind însoţit de o fotografie a preşedintelui îmbrăţişând-o pe soţia sa, Michelle.

La numai o jumătate de oră din momentul în care a fost postat, mesajul a fost retransmis de către alţi abonaţi de aproape 300.000 de mii de ori.

Potrivit Buzzfeld, un site de Internet foarte popular în Statele Unite, acest mesaj a devenit cel mai popular din toate timpurile. Astfel, a luat locul unui mesaj al cântăreţului Justin Bieber, erou al adolescenţilor în Statele Unite şi în întreaga lume.

Aceeaşi fotografie şi acelaşi mesaj au fost difuzate simultan pe Facebook. Timp de oră, mai mult de un milion de persoane au dat "like" şi aproximativ 150.000 l-au redistribuit.

Toată seara, Barack Obama şi-a îndemnat suporterii să se mobilizeze pe Twitter, cerându-le să rămână la cozile de aşteptare, dacă se aflau în faţa unei secţii de votare, şi să-i îndemne pe amicii lor care locuiesc în statele-cheie să retransmită mesajul său, dacă fac "parte din #TeamObama".

Drept dovadă că reţelele sociale au fost foarte importante în cursa pentru Casa Albă este faptul că preşedintele a intervenit el însuşi marţi după-amiază pe site-ul de Internet Reddit, o reţea socială în vogă în Statele Unite, pentru a-i îndemna pe tineri să voteze.

În momentul anunţării victoriei lui Obama la ora 23.19 (06.19, ora României), 327.453 de mesaje pe minut au fost postate pe Twitter în legătură cu alegerile prezidenţiale, a anunţat site-ul de Internet.

Reţeaua socială a precizat, înainte chiar de anunţarea rezultatelor, că alegerile prezidenţiale au devenit în acea seară evenimentul politic cel mai mediatizat din istoria americană.

De la discursul incoerent al actorului Clint Eastwood ţinut la convenţia republicană de la Tampa ce a avut loc la sfârşitul lui august, ironizat masiv pe reţelele sociale, până la mesajul istoric al lui Obama, cei doi rivali au trecut prin trei dezbateri şi toate au cunoscut o rezonanţă foarte puternică pe Twitter, astfel încât de poate spune că dificilul an 2012 al alegerilor prezidenţiale a fost marcat de influenţa reţelelor sociale.

"Anul 2008 a fost nimic în comparaţie cu ce este astăzi. Asistăm la primele adevărate alegeri prezidenţiale pe reţelele sociale", explica pentru AFP Zach Green, directorul agenţiei 140Elect, care consiliază oamenii politici în privinţa utilizării Twitter-ului, cu câteva zile înainte de scrutin.

Directorul de campanie al lui Barack Obama, Jim Messina, a precizat în ianuarie pentru Neewsweek că "eforturile pe care le desfăşurăm pe teren şi în domeniul tehnologiilor vor face din 2008 o alegere preistorică".

Gaidau Ion, ion.gaidau@mediafax.ro

Citește și: