Teodora Marinescu
245 vizualizări 1 mai 2019

„Uniunea Europeană nu este o maşină de stors bani, o vacă pe care poţi să o mulgi. Ne aşteptăm la contribuţii substanţiale din partea Poloniei în viitor", a declarat acesta pentru jurnalişti, la Varşovia.

La începutul lunii aprilie, Executivul UE a lansat o nouă procedură de infrigement prin trimiterea unei Scrisori de Notificare Formală Poloniei, privind regimul disciplinar pentru judecători.

Comisia Europeană a lansat, în iulie, procedura formală de sancţionare a Poloniei din cauza noii legi privind funcţionarea Curţii Supreme de Justiţie, măsura având rolul de protejare a independenţei justiţiei poloneze.

Vicepreşedinte CE: Activarea articolului 7 nu a avut impact asupra Poloniei

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, a declarat miercuri că procedura declanşată în baza articolului 7 din Tratatul UE, asupra Poloniei, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot, nu a avut impact asupra Varşoviei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

„Situaţia actuală nu este una bună pentru că avem procedura de activare a articolului 7 în Polonia, dar din nefericire nu s-a întâmplat nimic", a declarat Katainen.

„Am avut un dialog despre ultimele propuneri, care însă nu au fost consultate împreună cu Comisia. Consultările nu funcţionează şi au declanşat probleme pentru alte state membre", a adăugat acesta.

Parlamentul European a invocat Articolul 7 din Tratatul UE, împotriva Poloniei, la sfârşitul anului 2017.

La începutul lunii aprilie, Executivul UE a lansat o nouă procedură de infrigement prin trimiterea unei Scrisori de Notificare Formală Poloniei, privind regimul disciplinar pentru judecători. Comisia Europeană acuză noul regim disciplinar subminnează independenţa judecătorilor polonezi, din cauză că nu oferă garanţiile necesare pentru a îi proteja de controlul politc, conform normelor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

 

Citește și: