Sorin Bogdan
6085 vizualizări 9 nov 2018

Fosta primă doamnă a SUA Michelle Obama mărturiseşte că s-a simţit "pierdută şi singură" după ce a suferit un avort spontan în urmă cu 20 de ani, iar cele două fete ale cuplului au fost concepute prin fertilizare in vitro, potrivit Associated Press.

Pe 13 noiembrie, Michelle Obama lansează la nivel mondial cartea autobiografică "Becoming / Povestea mea", în care îşi descrie fără reţineri viaţa, de la copilăria în Chicago şi primele şocuri ale confruntării în public cu rasismul şi până la sentimentul incredibil când a devenit întâia primă doamnă de culoare a SUA. Ea descrie dificultăţile unei căsnicii cu un politician, mai tot timpul ocupat sau plecat de acasă.

”Am resimţit avortul spontan drept un eşec personal, pentru că nu ştiam cât de comune sunt avorturile spontane, fiindcă nu vorbeam niciodată despre acest subiect,” a povestit Michelle Obama pentru abcNews. La 34 de ani, ea a realizat că ”ceasul biologic” nu este un mit şi s-a decis să apeleze la fertilizarea in vitro.”

Michelle Obama nu crede că-l va putea ierta vreodată pe Donald Trump pentru că s-a alăturat celor care promovau falsa teorie că Barack Obama nu s-ar fi născut în Statele Unite. ”A fost o încercare de diabolizare, bazată pe bigotism şi xeonofobie,” spune fosta prima doamnă. ”Ce s-ar întâmpla dacă o minte îngustă ia un pistol şi porneşte spre Washington? Daca ne atacă fetele? Cu aluziile sale răuvoitoare, strigate în gura mare, mi-a pus familia în pericol. N-am să-l iert niciodată.”

Donald Trump n-a avut nevoie de mai mult pentru a reacţiona imediat la citatele despre el din cartea lui Michelle. Înainte de a pleca la Paris, preşedintele american a răspuns întrebărilor jurnaliştilor: ”Michelle Obama a luat o grămadă de bani pentru cartea asta şi a fost nevoită să introducă detalii cât mai controversate în ea,” a spus Trump. ”Va dau şi eu câteva replici pe măsură: Nu-l voi ierta niciodată pe Barack Obama pentru halul în care a ajuns Armata SUA datorită subfinanţării. Barack Obama a pus America în pericol.”

Michelle Obama îşi va lansa volumul autobiografic printr-un turneu de promovare prin Statele Unite, care începe marţi, dar nu într-o librărie, ci într-o imensă sală polivalentă din Chicago. În ciuda preţului piperat (între 30 si 1.000 de dolari), zeci de mii de americani şi-a cumpărat bilete să asiste la evenimentul care va fi moderat de Oprah Winfrey. Turneul va continua în săli de aceeaşi dimensiune din alte oraşe americane, unde actriţe celebre (Reese Whiterspoon sau Sarah Jessica Parker, de exemplu) vor modera spectacolul.

Soţii Obama au semnat un contract estimat la zeci de milioane de dolari, pentru a-şi publica autobiografiile. După ”Becoming”, va urma cartea lui Barack Obama, programată pentru anul viitor. Criticaţi pentru sumele pe care le vor obţine, Barack şi Michelle au declarat că o parte din veniturile din drepturi de autor vor fi donate organizaţiilor caritabile, inclusiv Fundaţiei Obama.

Becoming de Michelle Obama

 

Citește și: