Alina Matis
1618 vizualizări 5 sep 2012

Discursurile susţinute de Michelle Obama şi Ann Romney, soţiile celor doi candidaţi la preşedinţia SUA, în cadrul convenţiilor partidelor Democrat şi Republican au arătat că, în ceea ce priveşte rolul de primă doamnă, se continuă tradiţia întreruptă de Hillary Clinton şi, cu mult timp înaintea ei, de Eleanor Roosevelt, ca FLOTUS (First Lady of The United States) să apară în faţa poporului în rolul de "primă mamă", de nevastă iubitoare şi de confidentă. Aceasta deşi, strict din punct de vedere al organigramei, biroul primei doamne este al treilea în ierarhia Casei Albe, după cele ale preşedintelui şi vicepreşedintelui.

Cu excepţia discursurilor celor două soţii, toate temele abordate în cadrul convenţiilor, unde Mitt Romney şi Barack Obama primesc oficial nominalizarea din partea partidelor lor, au fost marcate de diferenţele ideologice puternice.

Cuvântările lui Michelle Obama şi Ann Romney, susţinute în deschiderea celor două convenţii, au fost lăudate la toate nivelurile dezbaterii publice americane şi internaţionale drept mari succese şi atuuri electorale pentru soţii lor. Cu toate acestea, discursurile conţin numeroase asemănări, care arată că, încă o dată, în Statele Unite "candidează" o singură primă doamnă, care le poate vorbi americanilor despre dragostea pentru soţ, pentru copiii lor şi fiii şi fiicele Americii, despre trăsăturile deosebite de caracter ale candidatului la preşedinţie etc.

Iubirea a fost leitmotivul ambelor discursuri, repetat de 13 ori de Ann Romney şi de 14 ori de Michelle Obama. Soţia candidatului republican, care a vorbit în Tampa (Florida) în 28 august, şi-a construit întregul discurs în jurul iubirii prezente la toate nivelurile în familia ei. "În această seară, vreau să vă vorbesc despre iubire", a spus Ann Romney la începutul discursului ei.

Mai departe, a vorbit despre cei cinci fii pe care îi are cu fostul guvernator de Massachusetts şi despre cei 18 nepoţi ai lor. De altfel, electoratul feminin, cu care MItt Romney are mari probleme din punct de vedere al intenţiei de vot, a fost publicul-ţintă al lui Ann Romney: "Mamele acestei naţiuni, fie că sunt singure, măritate, văduve, sunt cele care nu lasă ţara să se destrame. Noi suntem mamele. Noi suntem soţiile. Noi suntem bunicile. Noi suntem surorile mai mari. Noi suntem surorile mai mici şi fiicele. Aşa este, ştiţi, nu? Vă iubesc, doamnelor şi vă aud vocile", a strigat Ann Romney, în apaluzele delegaţilor prezenţi în Tampa.

În continuare, Ann Romney a încercat să abordeze două dintre slăbiciunile de imagine ale lui Mitt Romney, personalitatea (este criticat că este prea rigid şi rece) şi trecutul (om de afaceri extrem de prosper, dar şi controversat, adversarii spun despre el că nu poate înţelege problemele clasei mijlocii sau ale săracilor din SUA). "Când Mitt şi eu ne-am cunoscut şi ne-am îndrăgostit, am decis să nu lăsăm nimic să stea în calea viitorului nostru (..). Am mers la cursuri împreună, am împărţit treburile casei, am mâncat multe paste şi ton, pe masa de călcat din bucătărie. (...) Îl ştiu pe bărbatul acesta bun şi cinstit aşa cum este el. Este un om cald, iubitor şi răbdător", le-a spus Ann Romney republicanilor prezenţi în Tampa.

În final, le-a reamintit americanilor din ce postură le vorbeşte despre cel care vrea să îi conducă: "Stau aici, în această seară, ca soţie, ca mamă, ca bunică şi ca un cetăţean american şi vă promit solemn că acest om (Mitt Romney, n.red.) nu vă va dezamăgi".

În ceea ce o priveşte pe Michelle Obama, deşi putea să vorbească mult mai mult despre experienţa ei de primă doamnă, a folosit aceeaşi retorică precum republicana Ann Romney, în deschiderea Convenţiei Democrate din Charlotte, în 3 septembrie. Şi ea a vorbit despre dragostea pentru soţul său, despre prima întâlnire, greutăţile de la începutul vieţii lor de cuplu şi despre rolul ei de mamă.

"Tot ce vă spun în această seară vă spun nu doar ca primă doamnă, nu doar ca nevastă. Vedeţi voi, la urma urmelor, cel mai important titlu al meu este acela de primă mamă", le-a spus Michelle Obama delegaţilor democraţi prezenţi la convenţie.

"Viaţa noastră înainte să ne mutăm la Washington a fost plină de bucurii mărunte: sâmbete la fotbal, duminicile la bunica, iar o ieşire romantică însemna cina în oraş sau un film. (...) L-am iubit pe Barack aşa cum era el. Chiar înainte de a fi senator sau candidat la preşedinţie, pentru mine era tot băiatul care mă scotea la întâlnire cu o maşină atât de ruginită, încât vedeam trotuarul prin portieră (...). Eram atât de tineri, ne iubeam atât de mult şi aveam atât de multe datorii!", a mai povestit prima doamnă, care le-a amintit americanilor de cât de grea a fost viaţa soţului ei, care a fost crescut de mama lui şi de bunici.

Tot ca Ann Romney, Michelle Obama le-a descris americanilor tăria de caracter a soţului ei: "Exact ca bunica lui, se ridică de fiecare dată când cade şi merge mai departe, cu răbdare, înţelepciune şi curaj".

Familia a fost întotdeauna o componentă deosebit de importantă în campaniile electorale americane, iar soţiile au fost uneori motivul care i-a scos pe candidaţi din cursa pentru Casa Albă. Odată soţii lor aleşi, cele mai multe prime doamne au ales să rămână "în umbră", să joace rolul de consilier şi confident pentru preşedinte, de gazdă a evenimentelor sociale de la Casa Albă, precum şi cel de "primă mamă", iubitoare şi atentă. După Hillary Clinton, întâia soţie de preşedinte al Statelor Unite care a fost aleasă într-o funcţie publică, aceea de senator, rolurile primei doamne păreau să fi intrat într-un proces de reconfigurare. Laura Bush, însă, şi-a construit aceeaşi imagine de "primă mamă" pe care a avut-o, înainte de Hillary Clinton, şi soacra ei, Barbara Bush.


Transcriptul discursurilor lui Michelle Obama şi Ann Romney, AICI şi AICI.

Citește și: