51 vizualizări 21 oct 2010

Preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, a înotat miercuri în Marea Neagră, apoi a pozat la bustul gol în faţa jurnaliştilor, la un an după ce Vladimir Putin, criticul său acerb, a făcut acelaşi lucru într-un lac din Siberia, relatează AFP.

Saakaşvili a înotat 3,5 kilometri, el dorind astfel să promoveze din punct de vedere turistic republica georgiană Adjara, regiune balneară de lux din epoca Uniunii Sovietice, care redevine la modă, a anunţat televiziunea georgiană.

Este vorba despre o distanţă comparabilă cu cea de 3,9 kilometri, de la una din probele de la concursurile de nataţie (ironman).

"Apa este grozavă!", a declarat Saakaşvili, ieşind din apă, potrivit imaginilor difuzate de postul de televiziune Rustavi-2.

"Poţi să faci baie şi să te bronzezi pe plajele din Adjara din mai până în noiembrie, sezonul turistic durează şase luni", a subliniat el.

"Acesta este unul dintre motivele pentru care ocupanţii doresc ţara noastră atât de mult şi vor să o obţină", a adăugat el.

Această apariţie publică pare să fie o provocare adusă premierului rus Vladimir Putin, care nu îşi ascunde aversiunea faţă de Saakaşvili, după un conflict militar între Rusia şi Georgia în 2008.

Anul trecut, Putin a înotat într-un lac dintr-o regiune îndepărtată din Tuva, în Siberia, unde îşi petrecea concediul. Fotografiile cu Putin în bustul gol în apă au fost atunci foarte mediatizate.

Rusia şi Georgia s-au confruntat în august 2008 într-un scurt război pentru controlarea provinciei separatiste georgiene Osetia de Sud. Moscova a recunoscut atunci independenţa acestui teritoriu, precum şi cea a Abhaziei, o altă republică separatistă.

Rusia menţine contingente militare importante în aceste două teritorii, ceea ce, potrivit Georgiei, încalcă acordul de armistiţiu, care prevede retragerea trupelor pe poziţiile lor anterioare conflictului.

(Diana Iliescu, diana.iliescu@mediafax.ro)

Citește și: