22 vizualizări 12 feb 2011

Câteva mii de egipteni euforici se aflau în continuare, sâmbătă dimineaţă, în piaţa Tahrir din Cairo, la o zi după demisia preşedintelui Hosni Mubarak, înlăturat de la putere de protestatari, relatează AFP.

Pe podul care duce spre una dintre intrările în piaţa Tahrir, simbolul contestării populare care l-a înlăturat pe Mubarak după aproape 30 de ani la putere, un grup de tineri dansau, arborând drapele egiptene şi oprind maşinile pentru a-i felicita pe şoferi.

În piaţă, câţiva încă dormeau, dar mulţi au petrecut toată noaptea sărbătorind. Unii dintre ei erau răguşiţi după cât au strigat de bucurie la anunţul potrivit căruia Mubarak demisionează şi transferă puterea armatei.

Tancuri erau în continuare postate la unele intrări în piaţă, aşa cum au rămas în cele peste două săptămâni de revoltă.

Mai multe grupuri de tineri se încălzeau lângă un foc improvizat, în timp ce alţii aplaudau militanţii care cereau, de la tribună, continuarea "luptei" pentru un Egipt "democratic".

"Este sărbătoare, ne-am născut din nou", afirmă Ussama Tufic Saadallah, un inginer agronom de 40 de ani.

"Este sfârşitul nedreptăţii! Am fost în întârziere în raport cu alte ţări, acum avem o valoare în ochii lumii străine, ai lumii arabe", adaugă el.

"Vrem ca toţi deţinuţii politici să fie eliberaţi", adaugă acest bărbat, care susţine că a fost deţinut, săptămâna trecută, timp de patru zile de poliţia militară.

Anunţul demisiei lui Mubarak, în vârstă de 82 de ani, a intervenit în cea de-a 18-a zi a revoltei populare, în timp ce peste un milion de persoane manifestau împotriva lui în tot Egiptul.

Puternica armată egipteană, de acum aflată la conducerea celei mai populate ţări din lumea arabă, a dat asigurări că nu intenţionează să se substituie "legitimităţii dorite de popor".

Mohamed Rida, în vârstă de 26 de ani, aşteaptă formarea rapidă a unui "Guvern civil". "Aşteptăm un nou comunicat al armatei. Nu vrem să fim guvernaţi de militari. Noi aspirăm la un Guvern de coaliţie cu oameni experimentaţi", a precizat el.

Ioana Bojan, ioana.bojan@mediafax.ro

Citește și: