89 vizualizări 28 mai 2011

Mii de manifestanţi s-au adunat din nou, vineri seara, la Barcelona şi Madrid, exprimându-şi furia după o intervenţie brutală a poliţiei în cursul dimineţii la Barcelona, în timpul demontării unei tabere de corturi ale tinerilor "indignaţi", relatează AFP.

La Barcelona, peste 5.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Catalonia, unde în cursul dimineţii au avut loc incidente, atunci când serviciile municipale au vrut să demonteze tabăra instalată de zece zile, pentru a face loc celebrărilor din Liga Campionilor, de sâmbătă.

În cursul serii, mii de manifestanţi au invadat de asemenea Piaţa Puerta del Sol din Madrid. Mulţimea agita flori sau buchete de toate culorile, strigând "Barcelona nu este singură" şi afişând pancarte pe care scria "Catalonia, suntem cu voi".

Dotaţi cu căşti şi bastoane, poliţiştii au intervenit în forţă în cursul dimineţii pentru a dispersa un grup care bloca intrarea în Piaţa Catalonia, în centrul capitalei catalane, în momentul în care echipele de salubrizare luau corturile şi materialul.

Un număr de "121 de persoane au primit îngrijiri, dintre care 37 de poliţişti şi 12 persoane care au fost spitalizate", a anunţat o purtătoare de cuvânt a serviciilor de urgenţă, precizând că a fost vorba în mare parte de "crize de angoasă şi contuzii".

Dar după demontarea taberei mulţimea de manifestanţi a invadat din nou piaţa. În cusul serii, aproximativ zece corturi au fost ridicate din nou.

La Madrid, ministrul de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba, a anunţat că autorităţile "studiau" o eventuală evacuare a Puerta del Sol, în urma cererilor insistente ale Guvernului regional şi ale comercianţilor riverani.

Cel puţin zece maşini de poliţie erau staţionate vineri seara pe străzile care duc spre piaţă.

Mişcarea tinerilor "indignaţi", cărora li s-au alăturat numeroşi cetăţeni şi s-a extins cu ajutorul reţelelor de socializare, s-a dezvoltat începând de la 15 mai în jurul mai multor revendicări, vizând şomajul, "corupţia" politicienilor sau legea electorală care favorizează marile partide.

Vineri, municipalitatea din Barcelona a decis să facă loc în perspectiva celebrărilor prevăzute pentru sâmbătă seara, în cazul unei victorii a FC Barcelona în finala Ligii Campionilor cu Manchester United, la Londra.

Poliţişti cu căşti au folosit bâte şi gloanţe de cauciuc împotriva a zeci de manifestanţi care blocau o intrare în piaţă, împiedicând trecerea camioanelor de la salubrizare. Manifestanţii s-au dispersat în câteva minute.

Ioana Bojan, ioana.bojan@mediafax.ro


Citește și: