Valentin Vidu - Mediafax
1191 vizualizări 1 nov 2013

Aproximativ 2.000 de studenţi, care cereau demisia Guvernului condus de Plamen Oreşarski, au defilat vineri la Sofia, în speranţa unei relansări a mişcării de protest care a apărut la jumătatea lui iunie, relatează AFP.

"Treziţi-vă", scandau în faţa sediului Universităţi din Sofia studenţii şi profesorii, reuniţi cu ocazia unei sărbători care aduce un omagiu unor scriitori şi revoluţionari ce au contribuit la progresul culturii şi democraţiei.

Sute de studenţi ocupă de o săptămână partea administrativă a Universităţii din Sofia, dar au reuşit luni să blocheze funcţionarea întregii instituţii. Studenţi de la alte instituţii de învăţământ superior de la Sofia şi din provincie s-au alăturat mişcării, ocupând săli de cursuri.

"Acest Guvern trebuie să demisioneze, el este oligarhia care trage sforile. Viitorul guvern va avea aceeaşi soartă, dacă are legături cu mafia", a declarat Dimităr Karnolski, un student la Pedagogie muzicală.

Scandând "Demisia!", "Mafia" şi "Mizerii roşii", studenţii au defilat în centrul capitalei bătând în tobe şi blocând circulaţia în centrul oraşului.

"Mafia a pătruns în instituţii la un grad pe care oficialii europeni nu şi-l pot imagina", a apreciat Boiciko Pencev, un student la Litere. "Sper ca mişcarea studenţească să dea un nou impuls protestelor începute în iunie", a adăugat el.

Învestit la 29 mai, Guvernul Oreşarski este susţinut de către socialişti şi de partidul care reprezintă minoritatea turcă, MDL, beneficiind totodată de susţinerea tacită a ultranaţionaliştilor din cadrul Ataka. Executivul se află sub presiunea străzii de la 14 iunie, manifestanţi de dreapta reproşându-i "legături cu oligarhia".

La sfârşitul lui iunie şi începutul lui iulie, mişcarea a reunit între 10.000 şi 20.000 de manifestanţi, după care a scăzut în intensitate pe timpul verii. În prezent, mitingurile reunesc, seara, câteva sute de persoane.

 

Citește și: