Alina Matis
3192 vizualizări 3 dec 2013

Miniştrii de externe ai Alianţei Nord Atlantice reuniţi marţi la Bruxelles au adoptat o declaraţie pe tema situaţiei din Ucraina, a anunţat, în urmă cu puţin timp secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Declaraţia condamnă reprimarea violentă a protestatarilor paşnici din Ucraina şi face apel la calm. „Cerem Ucrainei, în calitate de preşedintă a OSCE, să respecte în totalitate angajamentele internaţionale şi să respecte drepturile la liberă exprimare. Îndemnăm guvernul să ia parte la un dialog şi să demareze un proces de reformă”, se arată în textul declaraţiei comune adoptate în marja reuniunii miniştrilor de externe ai NATO.

„O Ucraină suverană, independentă şi stabilă, care respectă democraţia şi statul de drept, este esenţială pentru securitatea euro-atlantică. Ucraina rămâne un partener important al NATO”, au mai subliniat miniştrii de externe.

Mai jos, conferinţa de presă susţinută de A.F. Rasmussen la finalul primei zile a ministerialei NATO:

John Kerry: „Îndemnăm guvernul ucrainean să asculte vocea poporului său”

La rândul lui, John Kerry, care a susţinut o conferinţă de presă la câteva minute după Secretarul General al NATO, a lansat un apel la guvernul lui Mikola Azarov, care a supravieţuit marţi unei moţiuni de cenzură, „să asculte” vocea poporului şi „să repună ţara pe drumul integrării europene”: „Îndemnăm guvernul ucrainean să asculte vocea poporului său, care vrea să trăiască liber şi prosper. Îndemnăm toate părţile implicate să se manifeste paşnic. Violenţa nu are ce căuta într-un stat modern, european”. 

Secretarul de Stat american a caracterizat decizia preşedintelui Viktor Ianukovici de a nu semna acordurile de asociere şi liber schimb cu UE la summitul de la Vilnius drept „o decizie personală”, cu care poporul ucrainean a arătat că nu este de acord. „Urmărim cu atenţie evenimentele”, a precizat Kerry, adăugând că, în ultima zi, au existat semne dinspre Kiev potrivit cărora uşa integrării europene a Ucrainei nu este complet închisă şi ar exista disponibilitate în anumite cercuri de putere de a relua negocierile cu UE.

Mai mult, Kerry a decis să o trimită mâine la Kiev pe Victoria Nuland, asistentul său pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice. „Iar eu merg în Republica Moldova, pentru a susţine alegerea europeană a acestei ţări. Doresc să vizitez şi Ucraina, când şi ea se va întoarce pe drumul integrării europene şi al responsabilităţii economice”, a mai declarat şeful diplomaţiei americane.

Ucraina este marele absent al reuniunii de la Bruxelles, care include miercuri şi un Forum NATO-Rusia, precum şi o Comisie NATO-Georgia. Comisia NATO-Ucraina (NUC) nu se poate reuni, din motive evidente, a explicat Rasmussen pentru Interfax, făcând trimitere la evenimentele recente din ţară. Ucraina a fost, însă, din deschiderea ministerialei NATO unul dintre subiectele de discuţie între miniştrii de externe, chiar dacă nu figurează pe agenda oficială.

Deşi nu a venit la Bruxelles, preşedintele Viktor Ianukovici a plecat marţi într-o vizită oficială de trei zile în China, după care are programată şi o deplasare la Moscova.

Rămas responsabil de situaţia din ţară, premierul Mikola Azarov a prezentat scuzele guvernului său pentru reprimarea violentă a manifestanţilor, precum şi pentru folosirea forţei împotriva jurnaliştilor care relatau din mijlocul protestelor.

Mai jos, textul integral al declaraţiei miniştrilor de externe ai NATO, în limba engleză:

„We condemn the use of excessive force against peaceful demonstrators in Ukraine. We call on all parties to refrain from provocations and violence.

We urge Ukraine, as the holder of the Chairmanship in Office of the OSCE, to fully abide by its international commitments and to uphold the freedom of expression and assembly. We urge the government and the opposition to engage in dialogue and launch a reform process.

A sovereign, independent and stable Ukraine, firmly committed to democracy and the rule of law, is key to Euro-Atlantic security. Ukraine remains an important partner of NATO and the Alliance highly values Ukraine’s contributions to international security. Our partnership will continue on the basis of the values of democracy, human rights and the rule of law. NATO remains committed to supporting the reform process in Ukraine”.

(Corespondenţă din Bruxelles de Alina Matiş)

Citește și: