Marian Avram
379 vizualizări 1 feb 2018

Într-un discurs susţinut la o conferinţă organizată de Institutul pentru Studii de Securitate din Tel Aviv, Gabriel a subliniat că mutarea Ambasadei germane la Ierusalim va veni numai după o soluţie negociată.

”Germania aşteaptă cu nerăbdare ziua în care va putea să-şi mute Ambasada din Israel la Ierusalim, dar adaug că acest lucru se va întâmpla când ambele state vor avea capitala la Ierusalim. Până atunci vom respecta legislaţia internaţională cu privire la statutul teritoriilor ocupate”, a declarat Sigmar Gabriel.

Ministrul german de Externe a precizat că ambele tabere ”au aspiraţii legitime” în privinţa Ierusalimului, iar criza va putea fi soluţionată doar în urma negocierilor.

Preşedintele american Donald Trump a activat, la 6 decembrie 2017, un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să iniţieze pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Ierusalimul de Est a fost anexat de Israel după ce a preluat controlul asupra zonei în urma războiului din 1967, o acţiune care nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională. Ierusalimul este venerat de către evrei, creştini şi musulmani deopotrivă.

Citește și: