Gandul.info
Mircea Olteanu
623 vizualizări 24 dec 2017

Codul Penal polonez prevede "garanţii de impunitate" pentru oficiali comunişti, fiind vizate infracţiuni pasibile de până la 5 ani de închisoare pentru tortură şi alte forme de tratament crud, inuman sau degradant, comise în mod intenţionat de funcţionari ai politiei politice comuniste împotriva unor militanţi anticomunişti.

Potrivit ministrului Justiţiei, autorii acestor crime au beneficiat de "omisiuni voluntare ale urmăririi în justiţie".

Partidul Lege şi Justiţie (PiS, centru-dreapta), aflat la guvernare la Varşovia, a promis că va "decomuniza" Polonia, acuzând autorităţile liberale precedente că nu au făcut îndeajuns pentru a elimina vestigiile comunismului, ba chiar i-au protejat pe comunişti.

În acest context, Partidul Lege şi Justiţie a iniţiat o amplă reformă a sistemului justiţiei din Polonia, despre care Comisia Europeană afirmă că subminează independenţa justiţiei, oferindu-i ministrului Justiţiei dreptul de a numi şi de a destitui judecători ai instanţelor superioare. Bruxellesul denunţă şi reformele privind funcţionarea Tribunalului Constituţional din Polonia.

Drept urmare, miercuri, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

 

Citește și: