Silviu Bănilă
268 vizualizări 13 feb 2018

„Am spus un neadevăr, a fost inacceptabil”, a declarat ministrul Zijlstra, în faţa presei. Zijlstra, care va avea miercuri o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Moscova, a declarat că a fost un „prost” şi regretă comportamentul, transmite Reuters.

 

În timpul campaniei electorale de acum doi ani, Zijlstra a declarat că în 2006 se afla la dacha lui Putin, când l-ar fi auzit vorbind pe liderul de la Kremlin despre planurile pentru o „Rusie mai mare”, care să includă unele din ţările vecine.

 

„Nu am fost la vila lui Putin”

 

„Eram în altă cameră, dar am auzit răspunsul lui Putin la o întrebare despre o Rusie mai mare”, a povestit Zijlstra în 2016, în faţa PPFD (People's Party for Freedom and Democracy), care conduce guvernul olandez.

 

„A zis că va include Rusia, Belarus, Ucraina şi statele baltice şi „ar fi frumos” să aibă şi Kazahstanul”, a afirmat politicianul, într-o înregistrare video.

 

Luni, acesta a retras toate acuzaţiile la adresa lui Putin şi a recunoscut chiar că nu a fost la întâlnirea cu acesta şi a auzit comentariile „de la alţii”.

 

„Nu am fost prezent la vila lui Putin”, a spus ministrul. „Discuţia a avut loc, dar altcineva mi-a povestit despre planul lui Putin de a avea o Rusie mai mare”.

 

Zijlstra a declarat că va dezbate această chestiune în Parlament, care are puterea să-l demită. În urma mărturisirii, opoziţia a cerut demisia lui Zijlstra, dar partidele de guvernământ îl susţin în continuare.

 

„O greşeală URIAŞĂ”

 

Premierul olandez Mark Rutte a spus că Zijlstra a făcut o „greşeală uriaşă”, dar rămâne un membru de încredere al guvernului.

 

Într-un editorial recent, cotidianul de business Het Financieele Dagblad a cerut demisia ministrului Zijstra. „Rămânerea lui va submina credibilitatea Cabinetului. Nu doar legat de criticarea Rusiei, ci şi în perspectiva luptei împotriva ştirilor false”.

 

Ministrul olandez se va întâlni miercuri cu omologul său Serghei Lavrov. Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat după doborârea aeronavei Malaysia Airlines MH 17, deasupra Ucrainei, în iulie 2014. Incidentul aviatic s-a soldat cu moartea a 283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului. Rebelii proruşi au devenit principalii suspecţi pentru catastrofă, fiind acuzaţi că au tras o rachetă asupra avionului, care efectua o cursă pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur şi avea la bord 196 de cetăţeni olandezi.

 

Autorităţile olandeze spun că avionul a fost doborât cu o rachetă rusească Buk, lansată de pe teritoriul separatiştilor proruşi. Acestea speră că vinovaţii vor fi identificaţi şi aduşi în faţa justiţiei în Olanda.

 

Nu este clar dacă Rusia va coopera cu justiţia olandeză, atât timp cât Moscova neagă că una din rachetele sale au fost folosite la doborârea aeronavei cu 298 de pasageri la bord.

Citește și: