Alina Matis
4165 vizualizări 20 iun 2014

Un comunicat de presă al Senatului îl citează pe Mircea Geoană, Înalt Reprezentant al Guvernului României la Forumul UE-Moldova, de la Bălţi, cu un discurs pe care l-ar fi susţinut joi în Republica Moldova, cu o săptămână înainte de semnarea Acordurilor de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

În acest discurs, Geoană laudă momentul istoric al semnării, aminteşte presiunile şi intimidările din partea Federaţiei Ruse, reia ideea formării unei „Porţi spre Europa” cu un stâlp pe fiecare mal al Prutului, atrage atenţia că UE trebuie să fie mai activă în a sprijini economia Republicii Moldova.

Citatele atribuite senatorului au fost preluate imediat atât de una dintre televiziunile româneşti de ştiri, cât şi de agenţia publică de presă şi de un portal de ştiri. Reporterul gândul, prezent la Forumul UE-Moldova, de la Bălţi, precizează că discursul lui Mircea Geoană nu a existat. Dintr-o întârziere de program, Mircea Geoană a plecat de la Forum înainte de a începe primul panel, cel la care trebuia să participe.

Senatorul trebuia să susţină o alocuţiune într-un panel despre relaţiile Moldova-UE, informând organizatorii că va fi prezent la Forum strict pentru cele aproximativ 20 de minute necesare discursului şi salutării oficialilor moldoveni şi străini. A venit, totuşi mai devreme, şi a avut timp şi de un interviu.

Totuşi, antevorbitorul lui Geoană, ministrul Dezvoltării şi Cooperării Economice din Germania, Gerd Mueller, a demontat mitul neamţului punctual, întârziind mai bine de o oră (a mers la o grădiniţă renovată din banii Germaniei, iar copiii i-au pregătit un program artistic surpriză) la eveniment. Aşa se face că senatorul a stat de vorbă prin sală cu oficialii prezenţi, inclusiv cu premierul Iurie Leancă, şi a plecat înapoi spre România înainte de momentul discursului său. De altfel, doar informaţiile din finalul comunicatului pot fi confirmate, Mircea Geoană având „un amplu schimb de opinii cu Iurie Leancă”, în timp ce îl aşteptau amândoi pe neamţul Mueller.

gândul participă la Forumul de două zile de la Bălţi, în cadrul căruia se discută principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova în acest moment - de la corupţie, la tensiunile cu Rusia, problema transnistreană, precum şi acordul de asociere şi comerţ liber cu UE. La finalul Forumului, gândul va prezenta o analiză a situaţiei din Republica Moldova, aşa cum se vede ea din interior, precum şi principalele idei din cadrul Forumului.

Citește și: