Mihai SCHIAU
1417 vizualizări 2 mai 2011

Moartea lui Osama bin Laden a fost un moment extraordinar pentru Twitter: aici a apărut pentru prima dată vestea şi tot pe reţeaua de microblogging au fost postate unele dintre cele mai importante sau amuzante comentarii legate de eveniment, scrie Business Insider.

Iată câteva dintre ele:

Aşa a început totul. Keith Urban scria: "Mi s-a spus, de către o persoană de încredere, că l-au ucis pe Osama bin Laden", urmat de o exclamaţie de bucurie.

Preşedintele a anunţat pe Twitter că se va adresa naţiunii.

Casa Albă scrie, citându-l pe Obama: "Pot să spun poporului american şi lumii că SUA a condus o operaţiune care l-a ucis pe Osama bin Laden".

Keith Urban scrie: "Apreciez toate retweeturile (n.r. mesaje date mai departe) şi recunoaşterea, dar acest moment aparţine preşedintelui Obama şi miilor (n.r. de soldaţi) care şi-au dedicat carierele şi vieţile acestei lupte".

O coincidenţă ciudată: morţile lui Adolf Hitler şi Osama bin Laden au fost confirmate pe 1 mai (1945, respectiv 2011). Moartea lui bin Laden a fost confirmată pe 1 mai, la 23:35 (ora Americii).

Un utilizator este uluit de o greşeală amuzantă. Fox News scrie că "Obama bin Laden a murit".

"Osama bin Laden" îi scrie fantomei lui: "Ce nasol... Mi-am afişat, din greşeală, adresa pe Twitter".

Un alt utilizator postează în numele lui Osama: "Partea cea mai proastă este că nu voi mai face niciun video. Îmi plăceau. Plâng".

Lumea care a văzut acest mesaj din Times Square se întreabă cine este "Al Qaesama".

Un alt utilizator scrie că 20-25 de puşcaşi marini (numiţi Navy SEAL) au fost implicaţi în raid şi că toţi oamenii lui bin Laden au fost omorâţi, dar nicio "focă" (n.r. seal, în engleză, înseamnă "focă").

Alt utilizator îi numeşte "animale" pe teroriştii care folosesc femei pe post de "scut".

Textul de pe poză: "Îmi pare rău că a durat atât de mult să fac public certificatul meu de naştere. Eram ocupat să-l omor pe Osama bin Laden".

Un alt utilizator citează din Obama: "E important să notăm că bin Laden nu a fost un lider musulman. El a fost un ucigaş în masă al musulmanilor".

Posibilitatea complicităţii Pakistanului, aliat al SUA, la prinderea lui Osama bin Laden va fi un subiect foarte discutat. "E mai uşor să-l găseşti când se ascunde într-o vilă de lângă capitală şi nu în munţi", scrie un utilizator.

"Trebuia să-l prindă pe bin Laden şi să-l facă să treacă prin controalele de la aeroport în continuu, până la sfârşitul vieţii", notează cu umor un tweet.

Un alt utilizator scrie: "Doar americanii puteau distrage atenţia de la nunta regală".

Altcineva apreciază "clasa" americanilor, care au spus despre cadavrul lui Osama bin Laden că va fi îngropat conform "tradiţiei şi obiceiurilor islamice".

Acest weekend pare dintr-o piesă de Shakespeare: începe cu o nuntă regală şi se termină cu moartea unui tiran".

Jurnalistul Marc Ambinder, de la National Journal, face un rezumat al evenimentelor: "Raid de 40 de minute. Două elicoptere, unul defect. 4 morţi, printre care bin Laden. Puşcaşii marini au tras. Singura victimă americană: elicopterul".

Ce poţi face în Abbottabad (Pakistan)? Să-l omori pe bin Laden şi să mănânci la un restaurant chinezesc "aparent bun".

"La asta se referea preşedintele când îi spunea lui Trump (n.r. Donald Trump, care i-a cerut lui Obama certificatul de naştere) că are lucruri mai importante de făcut", remarcă un utilizator.

Jurnalistul Jim Forman de la televiziunea locală KING5 din Seattle (SUA) scrie: "O femeie rămasă văduvă după atacurile din 11 septembrie e cu mine în avion. Plânge. Toată lumea o consolează. Să vezi aşa ceva îţi schimbă viaţa".

Alt utilizator scrie: "Abottabad, unde Osama a fost omorât, a fost numit, în 1853, după maiorul britanic James Abbott. Asta se întâmpla înainte de ISI (n.r. serviciul secret pakistanez, despre care se spune că ar susţine teroriştii)".

"Vedeţi ce se întâmplă când lăsaţi homosexualii să servească în armată?"

"Osama bin Laden a fost împuşcat, nu a murit în urma unui atac aerian. Deci cineva chiar l-a omorât pe bin Laden", scrie un utilizator. Business Insider spune că soldatul respectiv va fi foarte popular printre femei.

"Iisus" spune: "Îmi pare rău, eşti la poarta greşită, Osama!".

Un utilizator care se dă drept "Osama bin Laden cel real" spune: "Tocmai am terminat de vorbit cu 2Pac (n.r. rapper mort în 1996, dar despre care s-au răspândit zvonuri că ar fi în viaţă). Mi-a dat câteva sfaturi grozave pentru înscenarea propriei morţi. Nu m-aş fi gândit să las indicii în piese rap".

Actorul Steve Martin e amuzant în doar câteva cuvinte: "Nu prea sunt ştiri azi".

Obama: "Osama bin Laden e mort". Twitter: "Mda, ştim".

Citește și: