810 vizualizări 4 aug 2010

Moaştele descoperite, duminică, în oraşul Sozopol din sudul Bulgariei, sunt, într-adevăr, părţi dintr-un braţ şi un picior ale Sfântului Ioan Botezătorul, au confirmat autorităţile de la Sofia. Vestea a trimis un val de emoţie în întreaga lume creştină şi l-a entuziasmat într-atâta pe ministrul bulgar pentru Diaspora, istoricul Bodijar Dimitrov, astfel că a proclamat oraşul Sozopol drept "Noul Ierusalim".

Biserica Ortodoxă Bulgară pierduse urma moaştelor (donate de Patriarhia de la Constantinopol) de sute de ani, iar ele nu au ieşit la inveală cu uşurinţă după ce interesul legat de Insula Sf. Ioan Botezătorul din sudul litoralului bulgar a început să se manifeste acum 25 de ani. Duminică însă, arheologii au găsit o raclă de alabastru, zidită în altarul unei biserici cu hramul Sfântului. Arheologii au deschis racla în prezenţa unor reprezentanţi ai Bisericii, istorici, jurnalişti şi parlamentari, punând capăt controverselor seculare privind dispariţia moaştelor. În urma decapitării la ordinul regelui Irod, trupul Sf. Ioan Botezătorul a fost îngropat în nordul Israelului de azi, apoi, în primele veacuri creştine, părticele din moaştele sale au ajuns în Grecia, Muntenegru şi Egipt.

Acum, ministrul Bodijar Dimitrov speră ca o biserică închinată Sf. Gheorghe în oraşul Sozopol - care a fost aleasă pentru a găzdui moaştele recent descoperite - să devină un centru de pelerinaj. Biserica dispune şi de o bucăţică din Sf. Cruce, oferită de premierul Boiko Borisov, şi de moaşte ale Sf. Andrei, primite de la Patriarhul de la Constantinopol, Bartolomeu I.

"Acestea sunt moaşte creştine esenţiale, de la cei mai vechi sfinţi", a declarat Dimitrov, care este convins că şi oraşul ar putea reprezenta o atracţie turistică, fiind una dintre cele mai vechi localităţi atestate pe litoralul Mării Negre.

Acesta a fost colonizat de greci, în frunte cu filozoful Anaximandru, în jurul anului 610 î.Hr. Încă dinainte de migraţia bulgarilor în Peninsula Balcanică, Sozopol era un centru creştin, cu episcop propriu.

Citește și: