37 vizualizări 27 feb 2011


Poliţia a fost mobilizată masiv, duminică, la Beijing şi Shanghai, împiedicând, într-un climat tensionat, orice intenţie de contestare în cadrul "reuniunilor iasomiei" la care au fost chemaţi chinezii în 13 oraşe, printr-un site de Internet, relatează AFP.

La Beijing, trotuarul din faţa restaurantului McDonald's, punct de întâlnire dat de autorii anonimi ai acestui apel lansat pe Internet în spiritul revoluţiei tunisiene, era în mod subit obiectul unor lucrări intense.

Dar sute de poliţişti în uniformă şi alte câteva sute în civil supravegheau situaţia pe stradă şi chiar în interiorul restaurantului, care era plin: clienţi dar şi jurnalişti străini şi poliţişti în civil echipaţi cu căşti care îi fotografiau sau filmau.

Atmosfera era vizibil tensionată în jurul orei 15.00 (09.00 ora României), când mai mulţi jurnalişti care au vrut să filmeze strada şi restaurantul au fost rapid încercuiţi de zeci de poliţişti şi împiedicaţi să lucreze, cu brutalitate.

Jurnaliştii AFP au văzut mai multe scene în cursul cărora colegii lor străini au fost bruscaţi de poliţiştii extrem de nervoşi, pentru a-şi întrerupe filmările.

Cel puţin 12 jurnalişti francezi, americani, spanioli sau germani au fost duşi la comisariatul de poliţie din Wanfujing.

Municipalitatea Beijing a cerut presei străine acreditate la sfârşitul săptămânii să se supună cererilor de autorizare pentru orice interviu şi, în anumite cazuri, să nu încerce să meargă pe strada Wanfujing, principala arteră comercială din Beijing, situată în apropiere de piaţa Tiananmen.

La Shanghai, niciun protest nu a avut loc, iar poliţiştii erau mobilizaţi în număr mare pe strada Hankou, în apropiere de Piaţa Poporului, locul de întâlnire.

Mai multe persoane au fost îmbarcate în trei furgonete, a constatat AFP, fără să se poată stabili dacă acestea manifestau.

Ca şi la Beijing, pe strada Wanfujing, poliţiştii limitau drastic accesul în zonă şi camioane-cisternă stropeau la momentul oportun strada.

Duminica trecută, în cazul primului apel la manifestaţii în favoarea transparenţei guvernamentale şi libertăţii de exprimare, mobilizarea poliţiei, în special la Beijing şi Shanghai, a fost foarte disuasivă.

Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro

Citește și: