Mihai Draghici - Mediafax
33195 vizualizări 12 mar 2018

"Nu am auzit niciun mesaj direct din partea Coreei de Nord, deşi aşteptăm ceva direct din partea lor", a declarat Rex Tillerson luni seară, citat de site-urile Politico.com şi Axios.com.

Oficiali sud-coreeni au anunţat săptămâna trecută că Donald Trump a acceptat invitaţia Coreei de Nord la o întâlnire cu liderul Kim Jong-Un. Ulterior, Casa Albă a explicat că întrevederea va avea loc doar dacă regimul nord-coreean va evita testele balistice şi nu va mai contesta exerciţiile militare americano/sud-coreene.

Rex Tillerson a explicat că discuţiile privind scopul întrevederii sunt încă în "etapa preliminară", precizând că "vor fi necesare condiţii pentru stabilirea locaţiei".

"Ştiu că acestea sunt întrebări la care oamenii aşteaptă cu nerăbdare răspunsuri. Eu aş spune să aibă răbdare, vom vedea ce se întâmplă", a subliniat şeful diplomaţiei americane.

În urmă cu câteva zile, Rex Tillerson a afirmat că Donald Trump a luat "de unul singur" decizia de a se întâlni cu liderul Coreeei de Nord, Kim Jong-Un, în contextul în care hotărârea a generat surprindere în Statele Unite, inclusiv în rândul funcţionarilor de la Casa Albă.

Coreea de Nord, vizată de sancţiuni dure din cauza programelor de înarmare balistică şi nucleară, vrea de mult timp lansarea negocierilor cu liderul celei mai puternice naţiuni din lume, dar Statele Unite au evitat până acum negocierile directe. Decizia luată rapid de Donald Trump a generat surprindere inclusiv printre funcţionarii de la Casa Albă, potrivit agenţiei Associated Press.

Tensiunile între Statele Unite şi Coreea de Nord s-au intensificat în ultimul an, după o serie de teste nucleare şi balistice efectuate de Phenian. Pe fondul tensiunilor, Donald Trump a ameninţat cu distrugerea Coreea de Nord, iar Kim Jong-Un a avertizat că ar putea lansa atacuri nucleare contra SUA.

Citește și: