18 vizualizări 20 iun 2008

Aşa cum se întâmplase şi cu minoritarii maghiari din România în urmă cu mai mulţi ani, Rusia a decis să acorde minorităţii sale din alte state „legitimaţia de rus”. Decizia a venit spre surpriza administraţiei ucrainene, autoritorităţile de la Kiev neavând niciun dubiu că adevăratul obiectiv al Moscovei nu este bunăstarea ucrainenilor, ci blocarea aspiraţiilor de aderare la NATO a fostului său satelit. Legitimaţia de rus se ca acorda tuturor ucrainenilor care se consideră ruşi, relatează Rompres. Documentul va oferi o mulţime de facilităţi etnicilor ruşi: în ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă, educaţia, asistenţa medicală pe teritoriul Federaţiei Ruse. Ea va garanta posesorului şi un regim preferenţial pentru primirea cetăţeniei ruse.

Iniţiatorii proiectului (care susţin că decizia de principiu a fost deja luată în Duma de stat – camera inferioară a Parlamentului rus) sunt Uniunea forţelor de stânga din Ucraina şi formaţiunea Rusia Justă din Federaţia Rusă.

Ucrainenii au reacţionat „cu entuziasm”

Liderul forţelor de stânga, Vasili Volga, a explicat pentru agenţia Novâi Region că Rusia a tatonat deja terenul printre ucraineni şi că semnalele sunt extrem de bune. „Am mers la faţa locului să vedem care este atitudinea oamenilor faţă de legitimaţia de rus, explicându-le totodată în ce consta aceasta. Atunci când auzeau despre facilităţile pe care legitimaţia le presupune, majoritatea persoanelor cu care am vorbit au reacţionat cu mult entuziasm”, a relatat reprezentantul Uniunii forţelor de stânga de la Kiev. Iar numărul ucrainenilor care îşi doresc această legimitaţie este impresionant – aproximativ 15 milioane! Politicianul ucrainean a mai explicat şi că introducerea acestei legitimaţii ar putea reprezenta primul pas către instituirea în Ucraina a dublei cetăţenii (interzisă în prezent).

Ucrainenii aduc ca argument legitimaţia de maghiar dată românilor

În pledoaria sa pentru emiterea legitimaţiei de rus, Vasili Volga a evocat proiecte similare în alte părţi, făcând referire la „legitimaţia de maghiar” instituită de Ungaria şi la „legitimaţia de polonez”, de Polonia. „Legitimaţia de polonez a fost oferită majorităţii populaţiei din Ucraina de Vest, care are rădăcini poloneze. Polonia în genere intenţionează să doteze cu această legitimaţie cam trei milioane de ucraineni. De ce ucrainenii cu rădăcini ruseşti nu ar putea beneficia de o legitimaţie similiară?” s-a întrebat retoric acelaşi om politic ucrainean. (E.F.)


Citește și: