Gandul.info
Cristina ANDREI
558 vizualizări 28 feb 2018

Consoana a fost, probabil, cea mai neobişnuită „victimă” a acestei cenzuri care a vizat cuvinte sau fraze, totul în încercarea de a împiedica exprimarea părerilor negative referitoare la abolirea limitei de două mandate pentru preşedintele Chinei. 

Partidul Comunist a explicat mutarea legislativă prin „sprijinul popular copleşitor” de care se bucură Xi Jinping, însă Internetul a reacţionat imediat după ce vestea a ajuns în toate ziarele din lume. 

Într-o postare pe blog, Victor Mair, un expert în cultura chineză de la Universitatea din Pennsylvania, a apreciat că cenzorii au luat această măsură rapidă şi drastică după ce online-ul a fost asaltat de critici şi revoltă. 

Şi numele lui Yuan Shikai, un reprezentant al Dinastiei Qing care a încercat, fără succes, să reinstaureze monarhia în China, a fost şi el interzis, la fel ca şi titlurile a două cărţi scrise de George Orwell, „1984” şi „Ferma animalelor”. 

Este mai puţin clar de ce cenzorii au ales să suprime folosirea literei „N”, dar unii speculează că probabil au dorit să înlăture referirile critice la guvern. 

 

Citește și: